Wednesday, April 15, 2009

Sauna suit...satu usaha untuk lose weight

Masa dalam pantang aritu,aku ada dpt info dr adik aku yang mengatakan kawan dia ni pakai sauna suit, pi joging, peluh melimpah ruah keluar, dlm seminggu (ke...sebulan ek) 8 kg turun berat dia..pergh...harga pun cuma RM39.90.....teruja aku mendengornyer...biasalah, lepas beranak semua orang nak slim kan, walaupun sebenornya aku tak ngandung pun mmg kena usaha untuk slim, kalau tak dpt mcm zaman anak dara dulu pun, at least taklah byk sgt kilogram yang bertambah.

Aku tertanya2 gak kat manalah nak mencarik benda tu,wajahnyer pun tk dapat aku bayangkan....Kat pasaran memang macam2 poduk utk slimming ada....gerammm jer baca testimoni orang...sebulan berbelas kilo turun pun ada....pergh....jelesnyerrr.....tapi, produk ni pun ikut keserasian ngan tubuh badan kita gak, maybe jadik kat si A tapi tak menjadik kat si B....Aku nak mencuba pun takut asik jadik si B....heheh...lagipun masa menyusukan anak, tk bolehlah makan sebarangan..kang kering lak susu.

Last sunday pi soping kat Ju*co Bukit Ra*a Klang....terjumpa kedai sukan...adik kata member dia tu beli kat kedai sukan. Aku pun singgah, Fitness Concept...banyak gak cawangan kedai ni sebenornya...cumanya aku yang tak pernah jejak kaki... Aku tya sales person tu..."Sauna suit ada?"..."Ada..." yahuuu...ada harapan ni,tengok dulu, check profile dulu..check profile...."Rege?" wahh..betullah RM39.90..mampu milik....pastu ada diskaun ak 10% oklah tu,aku terus rembat untuk aku satu, untuk adik aku gak satu dan teringat kat kak dy...terus msg...kak dy pun kirim gak...

Sauna suit ni biasanya ada dua kaler jer...hitam dan silver..aku tanak yang silver sebab aku raa akan nampak mcm astronaut je... Budak Sales tu pun setuju,dia kata yalah..macam saintis pun ada..pastu siap buat signal macam ada tiub atas kepala dgn bunyi....beep..beep..lawaklah ko apek....itu bukan saintis, ituler angkasawan...yang aku kabor tadi...Masa aku beli tu stok yang ada cuma itam,oklah...walaupun agak kelihatan seperti plastik sampah kaler itam yang besor tu....muehehehe....Sauna suit ni 2 pieces...macam track suit, material macam baju ujan tu...ada zip sikit kat dada, bercerut getah kat hujung lengan, kaki dan bawah baju,objektifnya tanak bagi angin masuk dan nak tadah peluhlah kot....Ada dua saiz jer..XL dan XXL...Aku pakai XL ok lah...then beza XXL tu cuma panjang lengan ngan kaki seluar jer kata apek tu..Kat kedai tu XL tinggai satu jer....

Cara pemakaian:
Pakailah tshirt ke dgn track bottom or tights kat dalam tu pastu sarunglah sauna suit macam baju hujan.
Kawan adik aku pesan, lepas dah lama2 pakai suit tu,kena bukak zip kat dada sebab takut breast jadik kecik...huikssss......kang kurang aset laks...

Shed extra pounds and help remove toxins with this comfortable, lightweight suit. Burns excess water weight while retaining body heat for slimming you down.
Info: http://www.nordictrack.com/

Semalam kak dy dah try seawal 5 pagi mengayuh beskal depan tv, katanya menitis2 peluh...wahh...best neh....so pagi ni aku pun menyarungkan sauna suit aku....then aku mulakan senaman regangan aku, angkat bakul baju kotor, campak baju dalam washing machine...pastu ambik penyapu ngan scoop sampah...dah sapu satu rumah..angkut baldi ngan mop...bubuh air ngn sabun cuci lantai dalam baldi tu....pastu mop mop pulak....pergh time mop2 tuler...berjejer peluh terkeluar kat ujung tangan ngan kaki sauna suit tu...aku ni mmg kuat berpeluh,pakai plastik sampah tu lagilah panas jadiknya, maka peluh pun banyakler....best ni..best...last sekali,alang2 dah lenjun, dengan sauna suit tu gak aku sental dulu bilik air sebelum bukak, basuh ngan air, sidai.....pastu duk sat keringkan peluh....rasa ringan badan....

Lepas mandi aku apply losyen halia + limau nipis Yu*mira. Lagi satu usaha aku....set beau**ful, tgh tunggu set aku lengkap dulu (beli ngan kak sima).....Kalaulah dizinkan Allah,tercapai lah berat badan idaman aku dan dalam masa yang sama, sihat dan segar badan aku..ini baru awal2 tak taulah menjadik ke idak,yang penting usaha dululah..hehehe...

Badan aku ni, naik senang nak turun susah yang amat....

9 comments:

Ms.Lilies said...

wuwuwuwuwu...x bleh jadik ni....aku pun nak pi cr gak....

BaiDuRi said...

chaiyok!chaiyok! Mel..musti istiqamah.Insyaallah, jarum alat penimbang tu akan bergerak juga nanti.. :)

chik dah said...

semangat semua nk kuruskan badan...chaiyok mel!!!

Dy said...

Wah...baru kita nak citer pasal suit ni....mel dah buat review....nanti akak bergambar jadi model baju sampah ni ler...takder masalah pun saix XXL tu...elok jer ngan taangan dan kaki pasal ada grip tu..rasanya sebulan kut trun 8 kg....

zOe said...

how come lah i didnt know kewujudan ini brg ..thanks lah for d info mel ..secepat kilat ku akan mencari ini brg utk bwk balik ke swk hehe...kalau pakai naik belon pun orait..astronaut sesat per ...

chaiyukkk mel ..lepas ni mcm kerengga la mu

shshekha said...

wei.. aku nak jugak mel.. mimi kalau ko terjumpa belikan utk aku sekali.. hahaha.. aku payah nk bershopping sekarang ni..

ohbukan said...

kak sima: ituler...hopefuli sgt sy ni boleh istiqamah...aga2 dukung kimi sambil goyang2 tu dikira senaman tak? heheh jgn jarum penimbang bergerak ke kanan udahler....

kak dy: takpe ler...jumlah kita share cerita ngan kengkawan, benda sama tapi hasil boleh jaik berbeza


mimi, shekha: korang dah kuruih dah, takyah ler..kang tinggal rangka jer

idah: hang jadik pom pom girl jarak jauh untuk mel na

bee:jum beli...my sis semua nak beli, my kak long siap nk beli dua


sila dapatkan di fitness concept,kat OU ada, kat midvalley ada,Pavillion (tempat soping idah dulu), Jusco Klang, etc....

adenium said...

how's progress... dah loose baper kg... nak try gakkkkkkkkkkkkkkkkkk

ohbukan said...

kak sid setakat ni dah seminggu guna tapi on off, baru sekilo turun, itupun turun naik gak..heheh