Wednesday, January 28, 2009

"Unplanned" holiday activities

Cuti CNY tahun ni dapat 4 hari, Saturday till Tuesday (24-27 January)...no plan for the whole time off, just ingat nak balik umah mak kat Che*as and Kl*ng.

24 January 2009 (Saturday) :
Rembat baby cot kat kedai perabot @ Segambut, nice gak boleh lipat2, senang nak simpan, selalunya playpen jer boleh lipat2...lepas tu angkut hantar ke rumah mak siap2, preparation dalam dok menghitung hari ni. Then, pegi My*in ngan Ju*co cari barang2 baby yang belum cukup...bedding set jumpa gak akhirnya yang berkenan kat Ju*co. My princess ditinggalkan kat rumah mak, kalau bawak dia mau tak habis soping. Tapi dalam tinggal kan dia, konon2 nak balik cepat, kul 10 lebih gak baru sampai baik dr soping. So, that nite, overnite kat rumah mak.

25 January 2009 (Sunday):
Balik rumah petang tu, lepas mak buat murtabak...tapau bawak balik rumah, lepak, buat keje sikit...

26 January 2009 (Monday):
Asben call mak di Kl*ng, ingat nak balik sana, rupa-rupanya mak ke Kelantan, join rombongan. Both, mak ngan abah takde katu rumah. hmm...then my princess mention nak mandi kolam, nak main pasir...erkk..manaler ada pasir kat kolam tu...then my asben piki2..nak gi pantai mcm jauh gak...hmmm..last-last dia terpikir Hutan Lipur Lentang kat Karak Highway nun...kat situ ada gak pasir tepi2 tu kan...Call adik2 kat rumah, jom sapa nak join....Mak ngan adik2 perempuan nak ikut Along gi Melaka, then the two boys jer yang available, abah lak puasa...so kami ngangkut ler dua boys, at least meriah sikit ramai2...masa on d way terpikir gak nak buat BBQ...tapi belum pepare apapun, masa tu dah masuk tengahari...

Lepas pick up adik2 kat rumah mak, on the way, singgah sat ke Tesco (boikot tapi aritu terpkasa lak, tak sempat nak carik akt lain dah) , beli arang, burger, sosej and marinated chicken dalam paket, ingat nak beli barang2 yang dah siap marinated tu, ayam ke daging ke..tapi takde lak that day...

Dah selesai beli-belah, aku ngan lil bro tunggu dalam kereta jer, nak cepat kan? nanti aku melambatkan perjalanan, heheh...maklumlah skang kena jalan slow and steady. Tup...tup..sampai Lipur Lentang kul 3 lebih...manusia ramai bangat...kereta berderet parking kat luar, alahai....jenuh kang nak berjalan, tapi alhamdulillah...mask2 kat dalam tu adalah space yang betul2 muat kete, parking gak situ...dekat ngan surau, toliet and jambatan gantung nak ke seberang....Solat Zohor dulu, then baru angkut barang, lintas jambatan gantung, "Ok ke?", asben tanya,"Ok....ni takde apa", aku jawab dgn confident, yelah jambatan tu nampak safe, bukan meniti atas tali, kalau meniti tu confirm aku lepak kat dalam kereta jer...

Sampai seberang tu, adalah tempat memanggang BBQ, dgn pondok tapi ada satu family kat situ...Tetiba pakcik tu melambai2, "Marilah duduk sini, kami nak balik dah.." fuh..alhamdulillah again, dapat pondok berteduh sekali...tempat membakar, near to the toilet, and it's very near to the jambatan gantung, kalau nak balik ke kereta semula...berkat ibu mengandung...

The guys pun start membakar...here's some photos to share..

Dari rumah dah siap pakai "uniform"

Gazebo tempat kami melepak

Bekalan dari rumah, pasta goreng and sup tulang, dicicah dengan roti...ayam bakar Te*co, yang bakar2 belum siap masa ni.

Orang lain sibuk makan makanan berzat, my princess rileks saja makan chickadees, ish dah paksa makan bend alain pun dia takmo...

ke hulu ke hilir asben bawak our princess nak carik port..., dia takut ada "crocodile" dalam sungai tu...


Start memanggang, hari hujan, tapi nasib baik tak lebat sangat, ramailah orang datang menumpang teduh kat pondok kami....

Dekat pukul 7pm kami bertolak balik, dalam kereta, budak2 duduk seat belakang semua dah tersandar...Aku pun penat gak walaupun cuma jadi penunggu setia pondok tu, nasib baik gak ada makcik2 menumpang teduh kat podok tu, borak2 ler ngan makcik2 tu....

Malam tu disebabkan kepenatan, overnite lagi kat rumah mak...mak balik dr Melaka kul 12am baru sampai....borak sat ngan mak, then semua menelentangkan diri dgn jayanya....my princess kepenatan pun tido dekat kul 12 gak...susah betul budak ni nak tido....

27 January 2009 (Tuesday):
Gerak dari rumah mak after zohor, pi Mid Vall*y, asben nak carik hadiah kawen utk besfren dia then nk mencarik gak popcorn for our princess (earlier that morning dia tgk Mickey Mouse Club House, ada scene jagung nak bagi ayam makan tu ditembak laser, jadik popcorn...so dia pun nak popcorn..ayaiyaiii). Miracle gak sebab jalan tak jem semalam kat Mid Vall*y City tu, maybe sebab ramai orang belum balik dari bercuti, parking pun sungguh senang dan dekat ngan entrance.."Rezeki ibu mengandung.." asben kata..hehehhe

Jalan2 carik popcorn tak jumpa2 gak biasanya ada jer kat Carre*our tu..semalam takde laks....last2 ke GSC beli popocorn Caramel (Large), beria-ia princess makan..hmmm...maknanya memang dia nak...

Malam tadik lak, dalam kul 9 setengah, gi UIA Gombak ambik kiriman murtabak kat rumate Anor (my sis)..mula2 mcm dah tak larat sesgt dah tapi bila terbayangkan dan teringat kelazatan murtabak segera mak Amalina (rumate Anor) ku gagahkan diri gak..So, dapatlah murtabak itewww...2 keping utk kami and 2 keping utk mak...Mak Amalina bagi gak wadeh ngan roti canai segera...Berat giler semua2 tu....macammanalah si Amalina mengangkut nyer dari Kelate naik bas..kesian lak aku rasa.....

Balik2 test bakar dalam overn sesuku bahagian murtabak, ermmmm...memang berbaloi.....air bawang cicah tu pun sedap bangat...Thanks Amalina...

Oklah, tu jer cerita cuti yang takde perancangan....

4 comments:

Ms.Lilies said...

terkenang2 acara bbq kat umah ko hr tu...bila la leh makan2 gitu lagik ek...hehe

ohbukan said...

boleh jer nanti mi, tunggu aku beranak dulu ek..nanti lepas tu aku cuti lama beb, saja ambik cuti tanpa gaji 3 bulan

Dy said...

Punya ramai manusia..buleh plak si pichah tu takut buaya...heheheh...

ohbukan said...

ituler, masa sampai2 jer dia terus tya, "ada crocodile tak", hehe....menurun mamanya yang takut crocodile, kalau tgk crocodile rasa mcm berhantu jer