Tuesday, August 4, 2009

Kisah 1: Kisah Keluarga Nomad

Hehe, sajer jer letak title gitu...aku sejak kawen 5 tahun lalu, adalah 4 kali kami pindah rumah......asik berpindah randah.

Mula2 pindah...aku pindah dari umah sewa kat KD (apartment, kami menyewa di ting 2) yang masa tu aku duk serumah ngan hsemate yang best banget...miss ruby....ni tak termasuk senarai pindah aku lah...sebab masa ni belum kawen, dekat nak kawen jer...

1st time pindah lepas ijabkabul...pindah dari rumah parents aku ke Kajang, ikut suami...hehe..lepaih kawen ler, lakiku udah beli apartment..duk tingkat 12...huhu...gayatttttt...masa gempa bumi kat sumatera ke kat indon tah dah tak ingat, rumah kami turut bergoyang, berdesup pi angkut baju pi tidoq umah mak....

2nd time, memandangkan Kajang ke opis aku jauh dan menyeksakan (jem yang menensi kan kami laki bini) dan terpaksa berulang ngantor my daughter ke rumah mak kat Ch*ras.....kami pindah dari kajang ke cheras (not much different pun except dekat ngan rumah mak to send my daughter at that time)..rumah ni rumah lama, rumah teres satu tingkat...rumah yang penuh kenangan berperang ngan tikus...fobia aku weiii.....sehari boleh dapat trapped 4 ekor anak tikuih...huuuuuuuu....since then, bebas-tikus adalah salah satu syarat aku kat asben kalau nak sewa or beli rumah...

3rd time, dari Ch*ras ke Putra*as, Jalan Kuching duk rumah burung sekali lagi....tingkat 6, separuh dari apt dululah..so tak gayat sgt....tempat best, facility tip top..pool sangat lawaaaa....

4th time....sekarang..dari KL ke Putra Hei*hts, Subang Jaya...double storey terrace house...

Pindah adalah kerja yang memenatkan beb..seriussssss...aku menci packing dan unpacking barang....bila sebut pindah...kalau betul2 macam org nomad, packed barang dlm khemah angkut naik unta jer senang ler...tapi...kami ni, dahlah duk menyewa, barang2 asik tambah2 jer, tak sedor diri betul...hahhaa...ada rumah sendiri tanak duduk...sebab jauh...takpelah..hopefuli next time, kami pindah ke rumah kami sendiri...barulah syiok nak deco...aminnn......

Kebaikan menyewa pulak bagi aku adalah sebab kita leh rasa duduk umah macam2 jenis....mcm kitaorg dari apartment di atas sana, ke rumah teres setingkat, back to kondo then skang rumah teres dua tingkat...semi D ngan banglo jer belum try...

Layan ler gambo pindah kami dan gambar sebelum-selepas dia rumah baru ni..

mama lebih 'rela' kakak duk jadik mem dari tolong packing, hehe...duk diam yer..

babah pasang 'pagar' supaya adik tak merayap...safety first, dik..


kakak mandi for the last time kt umah tu....mandilah puas2 kak...n
anti kita takleh mandi sini dah..mandi kt umah lain plak...

orang-orang kuat mama...pompuan sajer yg available tp cukup kuat, tukang tanggal 2 katil ni....



rumah sewa baru kami.... ada lg yg belum snap gambo sebab blum abih ngemas...

MASTER BEDROOMSEBELUM

SELEPAS

BEDROOM TENGAH


BILIK HUJUNG
LIVING HALL & DINING AREASEBELUM

SELEPAS
TV AREA


FRIDGE AREA
in between bilik kecik/stor and kitchen
SEBELUM

SELEPAS

STORAGE AREA UNDER THE STAIRS

KITCHEN MAMA
(semak samun...tadak kitchen kabinet..ampunnn)



Rak pinggan terpaksa letak kat tempat washing machine sebab washing machine tak muat nak sumbat situ, tersepit kat pintu...so terpaksa ambik option lain...


Nantilah akan ku upload lagi utk tatapan teman2 sekelian, nothing new pun....saja jer nak share tunjuk umah yang bersepah dan tak reti deco..hehe...

7 comments:

Mama_anggun said...

waduhh...sudah sampe di rumah baru...!!! mmg betul mel....pindah randah nih keje org nomad..akak pun merasa dah pindah byk kali...kalau mel pindah tambah barang..akak lak..asal pindah je...mesti ada barang hilang...tertinggal atau miss place...

tuh la yg beria2 takmo pindah dari kuarters nih....sanggup ku berjuang di I*TAN tuh....huhuhuuh

faridfaridah said...

pindah lagi mel...adoii..x dapat la bbq kat pool dh pasni..bab pindah ni sangat ku fahami..macam serik ja nk pindah randah..nnti update gmbq deco heh...miss u lah my friend!!

itangmanih said...

nape pindah mel??

Dy said...

Wahhh....dah ada meja makan....umah dah besar...heheheh...tahun ni langsir baru..jom ke nagoya...nanti raya buat makan2 yer jemput jiran terdekat di bangi ni...heheheheh

ohbukan said...

mama_anggun: haah, udah tak berjiran kita...

idah: huhu, i miss the pool too...sob..sob... nak tgk deco kalu, kt kanda musti lagi hebat.

kang itangmanih: sajer, ingat next year nak setel down area ni, nak ngetest dulu ok tak duduk sini...kalau ok, setttt....

kak dy: kita guna semua yg sedia ada jer...duit pun dah tadak nak spend, huwaaaa....

zOe said...

wahh ku kembang semangkuk ni dpt mention dlm blog mu mel ..mu pun d bestest ever hsemate ..spageti goreng mu terpahat di memori ..hehe ..so apa mcm r u enjoyin ur new area? ..aku suka gak tgk housing situ ..tersusun jer township dier kan ..dah survey kawasan2 makan situ? ..kalau aku tu dah wajib la kan..kata penapau tegar

ohbukan said...

zoe: heheh..harus ku gebangkan sebab mmg u xhsmate yang best!..area ni ok tapi rumahnyer yg mampu pun seksyen yg i stay skang lah kot..semua dah RM300k ke atas beb...

bab jalan2 cari makan mmg kami laki bini fail lah bee...takat pernah makan kat Giant (Teratai Cafe) org thai masak, mmg menepati citarasa lah, itupun br sekali try...hmm tapi Pasar Malam kat sini, best banget, nyk food...2 kali seminggu, tapak pasar malam tu mmg dekat ngan rumah..jalan kaki pun sampe.