Friday, August 21, 2009

Aku dan driving license...

Dulu...masa aku baru grad (that was around 9 years ago) abah suruh aku blajo kete, abah sponsor..aku ni sebenornya takut nak bawak kete sebab bagi aku, accidents happens everyday..huhu...takut weeiii....aku rela turun naik bas, beratur panjang, tunggu lama...daripada belajo bawak kete....teruk kan aku...kakaka....

Masa first belajo driving tu, aku blajo ngan cikgu lelaki, muda lebih kurang baya aku jer..budak Pahang...masa blajo driving mulut kitaoreg pot pet pot pet tak berenti cakap...dia kerja ngan pakcik dia yang dia panggil Haji Bakhil (dia kata pakcik dia tu kedekut, gaji ciput)...mak dia kat kampung suh dia jadik cikgu...aku kata oklah tu, ajar driving pun cikgu gak kan...

Masa aku nak test first time...dia confident sesangat ngan aku...masa training memang aku tadak masalah...smooth ja...tapi...tup tup hari test aku jadik nervous yang amat, dgn tgk orang ramai2 nak test gak..muka semua cuak...aku start dengan on the road...dapat JPJ baik..masa satrt jalan tu aku lupa nak free handbrake...hehe...dia kata..macammana awak nak jalan...? handbrake tak lepas...ops..tapi kete moving tau, cuma macam selow sikitlah...heheh.....opsy...

Pastu, kat bukit....KANTOI.....hampehs satu kali....

Pastu balik, aku sgt sedey, yelah aku kan guna duit abah, masa tu aku nganggur lagi..duit mmg tadak lah..pastu rasa bersalah sebab fail, habis duit abah, abah pun dah lama berenti keje...

Abah kata takpe....cuba lagi, abah bagi lagi duit, suh blajo lagi few hours..bila dah confident test balik, lama gak aku nak recover dari ke'fail'an aku tu....kecewa beb...

Aku dapat tau dari kawan kerja kat Driving School tu, lepas aku fail....cikgu aku pun berenti keje,balik kampung tanam jagung kot..hehe...sebab aku fail, dia rasa frust ka? wakaka..aku ni faveret student dia kot..PERASAN di situ yer..


Setelah renew lesen L beberapa kali...maknanya dah lebih dari 6 bulan dah pun kan...hehe...aku test sekali lagi....fuh..fuh...rasa nervous tetap sama.....takut bila kita rasa mcm org menunggu2 kat belakang kita, rasa mcam nak cepat2 jer abiskan...masa bukit....syukurrrrrr...lepas.....pastu parking...aku jadik kalut, jadik ribut bila lepas bukit, rupanya kena turun dari kereta, pi mabik result kat atas bukit, pastu masuk kete, jalan depan sikit, turun lagi...hantaq borang kat JPJ lagi satu..kat ondok jaga parking tu....pergh..itulah yg membuatkan nerbes aku mai semula...pastu parking...tak ingat first step, pusing stereng ke kiri sekali..hampehs...aku keluar masuk keluar masuk tapi separuh kete tak masuk kotak..hampehs...sekali lagi ku KANTOI....

Tak ramai yang tau aku dah fail 2 kali...malu bangat sey nak cerita dgn org, aku cuma bgtai aku kantoi parking....aku takdelah menipu tapi cuma tak bercakap keseluruhan cerita..(ayat cliche beb...)

Setelah tu aku makin berat nak ambik lesen, sehinggalah lesen L aku dah mati 2 tahun lepas tu..aku pun dah pindah duk umah sewa..dah keje....sampailer dah kawen...anak sorang...masa pichah dua tahun lebey aku sempat pi kursus driving semula..pastu terhenti sebab pakcik driving tu bawak blajo kete kat Broga...giler dalam ladang kelapa sawit, tempat tu kiranya kalau apa2 jadik kat aku, berita boleh tak sampai kat family akulah aku rasa...thihi...alasan kotttt....dan terbaru, anak dah dua dah....barulah aku ambik lagi peluang belajaq kete, memandangkan aku nak antor anak2 ke nursery nanti kan...

Bukanlah sebelum ni aku tak boleh ambik, tapi ituler..bak kata orang tua...selagi tak terpaksa tu memang buat endah tak endah jer...but deep in my heart, aku memang dah gedik nak driving sebab aku kan kaki soping tegar dan kaki rayap tegar....cuma itulah, ongkos dan masa aku letakkan as alasan aku...mmg betoi pun...

Aku ambik kesempatan unpaid leave aku ni utk blajo kete semula.....lepas tengok2 dan survey2 driving skol, aku decide ambik kat IM*EDA, Ch*ras, dekat ngan umah mak....nak parking anak2 dan asben...haha....

Selesai kursus KPP, aku ambik test undang2 on 7th June 2009, malam nk test tu, lil kimi meragam, tak bole tido mlm tu....adussss...bangun pagi mmg sakit kepala...aku bertawakal jer...pi IM*EDA, ingatkan test kt situ..rupanya kt tempat lain, lama aku tunggu, sempatlah aku test2 buat test tu kt lab...ms test2 tu, gagal..haha...aku rasa ada soklan dan jawapan yg salah dlm sistem tu...(tak ngaku tu tak study abes...)..tunggu punya tunggu...tunggu punya tunggu..last2 budak kaunter tu kata tadak org nak antor kan...lorr...awat tak hbq dr tadik? boleh aku mintak asben antor...ish...budak kaunter tu yg antor masa dia nak g minum, adalah dekat 2 jam aku tunggu...

Sampai tempat test, masa bg Ic, budak pompuan c*na kerek, ada 2 ekoq, dua2 pun sama (muka masam, sombong nak mampuih), dia kt rekod aku tak update, pasal kedatang kursus KPP, aku pun kol driving skol, mintak dorang updatekan...tunggu lagi...dan tunggu lagi..adoyaiii..ini kep[ala suda mau pechah, dgn perut dah masuk angin, pagi td tak dan makan, kecut peyut...hehe....

Dan akhirnya, tiba giliran aku.....berdoa banyak2 dan pujuk diri sendiri, kalau aku fail ni, dorang lah yg salah ni, menyusahkan aku...makin sakit kepala aku neh....duduk...buat test.....tekan result lepas dah semak.....sringggggg...ni resultnyer...


full marks beb, 50/50....alhamdulillah...berbaloi segala sakit pening dan penantian aku....balik tu beli mcD, nak belanja mak ngan adik2...hehe...baru test undang2 jer...


muka seriyes tgh aim tiang parking, hehe...dapat cikgu lelaki yang tak garang, En. Za*ni....maka aku pun belajo lah selama 4 weekend equals to 8 hours...QTI on 09.08.09...lulus...buat on the road jer...org tu kata okeh, bagus....okeh, leh booking date test...

Aku booking test on 19.08.09...fuh....17.08.09 (besday pichah), last 2 hrs blajo kete...cikgu aku cuti, so dpt cikgu lain, ermm tak berapa besh..kete sungguh teruk, asik mati enjin..(salahkan kete pulak...haha)

18.08.09..esoknyer test, debaran kian terasa..malam tu takleh tido..huhuuuu....asben kt takpelah, kalau fail ambik lagi...ambik lagi bermakna duit lagi dan masa lagi...dan yg paling aku tak sanggup, terpaksa berdebar lagi...oh no...failure is not an option...

19.08.09...hari test...mak aih, rasa sungguh tak keruan...mintak asben usap kepala...sebelum pegi mintak mak usap kepala (mcm zaman sekolah2 dululah, nak exam mak akan usap kepala anak2 dan bc selawat...)....fuh..mcm2 surah aku baca...

Sampai sana b4 10.30..aku sesi ke2, dalam kul 11am start, dengar taklimat dulu...pastu ambik no giliran...erk..no 46 dari 50....huhu....aku dah teringat2 anak2 kat rumah mak esp kimi, dia kan takmo minum susu lain selain susu ibu dari kantung nyer...

Aku sms asben bgtau no giliran....then start tunggu di pondok menunggu...test pun bermula...selow and steady budak pertama berlepas..tiba2 kelentang.......dia langgor tiang tengah2 bukit..oh tidakk...itu tak pernah berlaku walaupun masa belajo driving, not a good start beb...seram aku, maybe dia terlaju dan tak dpt kawal stereng...next number...and the list goes on...sampailah 46!..that's me....aku pun masuk kete...take a deep breath, tunggu org depan jalan dulu, aku bersyukur gak sebab bukan kete paling depan tu...so aku ad amasa nak tarik napas...vrommmm...dan zasss......lulus...alhamdulillah...parking, ngan 3 pointer lak...zrass....zras....zras...selesai...lulus juga..alhamdulillah sekali lagi......yuhuuuuuu...kurang sikit dah debaran aku....

Pi tunggu giliran on the road laks...huhu...satu jer lagi to go....tunggu punya tunggu..tengok jam dah kul 1.10pm..alamak, cmnerlah kimi ni, dia last menyusu pagi tadik jer dalam 9.30am, pastu doa tido, aduhaiii camnolah dia ni, nak tipon aku takut kalau aku dgr dia nangis sah aku rasa nak terbang balik dan jiwa aku tak tenang..takpe...kejap jer lagi nji...pukul 2pm abis kot...pastu tiba2 jer ada pengumuman, break sampai 1.45pm...aduhaiii...lambat lah lagi...aku terus tipon asben, tak angkat tipon lak...tipon mak...lega sikit bila mak kata kimi ok, mak suap dia makan sikit dan bagi biskut...dia ok...alhamdulillah...

Masuk waktu zohor, solat dulu dan sempat juga solat hajat, aku betul2 nak lulus....then , back to pondok menunggu....dan akhirnya tiba giliran...masa tu dah 2.45 pm...dapat pegawai JPJ muda hensem gitu..haha...tapi dia pakai mask..aku pun pakai gak cumanya dlm kete aku bukak sebab mcm lemas jer rasanya...haa...dalam ratusan budak2 calon driving test tu, aku sorang jer pakai mask...pegawai jpj pun 2-3 org jer pakai...lantaklah..aku tanak ambik risiko, aku ada anak2 kecik kat rumah..

Maka bermulalah...masa aku masuk kete, pegawai jpj tu keluar dan suh aku teruskan...maknanya teruskan jerlah buat apa yg patut kan? aku adjust tempat duduk, cermin pandang belakang, side mirrors, check lampu, signal, wiper...gear and hand brake..then dia masuk balik...dia kata boleh teruskan bila dha bersedia...aku pun mulalah...kali ni aku tak lupa lepas kan handbrake..hehhe

jalan..jalan..jalan......jalan..jalan..jalan...aku terkial2 sikit bab gear...ada gak termasuk gear 3 padahal baru lepas berenti kat red light..hehehe....seb baik engine tak mati...itu ini..begitu begini.....dah habisss....macammana tuan? aku tya...zup zap zup zap...dia tanda right dan pangkah kat mana patut...hehe..17/20...alhamdulillah LULUS.....tapi tak pueh hati sikit kat satu point dia pangkah, kata aku tak check signal dan wiper...lor..aku buat masa dia keluar tadik, dah dia pesan teruskan aku teruskan lah cek dan buat apa yg patut...kotlah dia keluar tu saja mmg nak bagi markah bonus kat step checking tu ka apa ka...tapi tup tup dia pangkah lak satu kotak...ermm..takpelah..asalkan LULUS...diulang LULUS...yahuuuuuuu...........






Balik rumah, kimi dah naik demam, maybe sebab dia takmo susu...aduhaii..anakku....huhu...
mama baru nak melonjat hepi sebab lulus, adik demam pulak...mama risau....malam tu terus gi klinik dekat area rumah, tanak gi klinik biasa pegi sbb mak kata situ ramai org, takmo tempat ramai org.....gi singgah klinik Dr Ze**y, fuh...doktor itu sunguh bergaya (kalah kak dy...) hahah...macam artis pakaian serba pink...dgn aksesori yang pink jugak, makeup....eyeshadow pink tebal...heheh..mujur asben tak masuk sama..(kedengaran jeles di situ)...terkedu aku yg selekeh nengoknyer,tak penah lagi aku jumpa doktor gitu...

Ambik suhu, takde demam tapi kimi nampak tak sihat lah...masih dedar lagi...Dia suh monitor kalau demam dalam 38.5 ke atas dalam 2 malam, bawak balik ke klinik, dia akan refer ke hospital utk ambik swab tekak..ya Allah..janganlah....peliharalah anak ku..aku monitor suhu, alhamdulillah...tak sampai 38...semalam nampak dah ok..malam tadik monitor suhu pun tak sampai 37...ok alhamdulillah lagi....tapi pagi ni mcm panas sikit, aku bagi ubat demam....ya Allah ya tuhanku, jauhkanlah dari segala penyakit yang berbahaya...mama nak kimi cepat sembuh yer sayang....




7 comments:

filiz said...

Congrats ye Mel... hehehe..mcm my sister...baru gak dapat licence...siap last time org JPJ kata my sis tu rabun nombor.. uih..kitorg blur coz SPM dia ok jer.. pas2 terus my sis fobia nk amek test...

About Kimi...take a good care of him... and yg penting actually mak nye pon..jaga diri supaya kita pon tak sakit sama... kalau jangkit dari kita tu yg susah... moga cepat sembuh yer...

ohbukan said...

thanks filiz...hehe...and yup, definitely will take good care of kimi, risau kan bila anak kita sakit, tak kiralah sakit sikit ke sakit teruk ke...mesti risau gak...

adenium said...

wahhhh...
sama lah..kita pun full mark dulu...hheheh

dune's_heritage said...

wahh..mell dah dapat lesen dah...lagilah panjang langkah ko pi menyoping pasni kan mell ehehehe..tahniah ek..huhuhu jelesnya..aku bile ek??how's ur kimi now?

ohbukan said...

azu: ku ingatkan ko dah dulu lg ada leseng...bukan takat panjang langkah jer, tak cukup kaki nanti laki nak kejor...hehe...
kimi dah ok demamnya..alhamdulillah, demam rindu mama tadak setengah hari kot, skang batuk2 manja laks...

zOe said...

at last my dear friend, dah ada lesen gak mu ..aku balik lagi 2 thn boleh la mu bwk ku jejln putra height ;) ..be careful on the road, drive safely (leh mintak sticker ngan kak cma hehe)

ohbukan said...

bee...sure....booked ur seat frm now ek...nanti i bwk u around, if we still stay here lah...k cma dah tak tempek sticker tu kt wish dia kut, dah dijual bersama wira biru iteww...