Friday, June 17, 2011

Krisis Siber Negara

Kesian kan negara kita kena attack oleh penggodam yang menamakan dorang 'Anonymous'....


ini adalah ekoran SKMM memblocked website2 download free/illegal..Impak paling besar pada negara is imej...semua pejabat kerajaan diarahkan untuk membuat reporting setiap jam bagi memastikan sebarang aktiviti hacking dapat dikesan...nak tau lanjut? klik sini

Dorang marah sgt katanya malaysia negara paling strict..yelah, kita ada reason kenapa nak buat gitu, tapi...kita pun, kalau nak cuba block, maybe kena sikit2 dan bukan sekaligus banyak2...mcm jolok sarang tebuan lak...hmm..apapun, ini semua pengajaran untuk kita...maybe lepas ni, kerajaan akan bagi bajet lebih utk security in ICT...dan maybe SKMM juga boleh buat perbincangan dgn pihak tertentu sebelum block those website...hackers ni, kekadang mmg saja carik isu untuk dorang test skill dorang...

Masalahnya....dapat tak kalau kita track balik dari mana serangan tu dibuat dan tahan penjenayah siber tu? hmmm..that one aku takleh jawab....semua diminta stand by sehingga keadaan benar2 clear dari sebarang ancaman. err...kita ada tak forensic gitu?

Kesan daripada krisis ni juga, team building kami yang sepatutnya berlangsung today sampai sunday di Bukit Gambang Resort City ditangguhkan ke bulan depan...huhu...sedih gak sebab penat kami sbg urus setia merancang dan bertungkus lumus jadikan tema building satu realiti (dah 4 tahun bahagian kami tak team building, kesian kan..) last dulu tahun 2007, aku pun tak masuk sini lagi...so, AJK kelab dah tanam azam nak jadikan tema building tahun ni menjadi gak..tapi apa boleh buat, last minte, petang smlm, pukul 5.05pm, kami decide to postpone....yelah, kalau procedd pastu web kita ke sistem kita ke kena hack...then MKN call tadak berjawab, mau mampos nak menjawab nanti...elok2 tgh krisis siber,baik punya kita swimming kat water park gambang, tak ke haru jadiknya...

Memula tu decide team in charge jer tinggal..tapi masalahnya, dahler seramai 14 orang kakitangan tak pi, ni nak tambah lagi 3 orang, tinggal 22 orang terkontang kanting, mcm tak best gak....last2 bincang balik...tangguh...

3 comments:

Ruby Alias said...

ada pro n cons gak website2 govt ni kena attacked, at least bukak gak mata upper mgmt to the importance of having skilled and resourceful F scheme in the workforce ..lepas ni jgn lah kedekut nak antar F personnel for courses/TU/knowledge sharing merata alam and for us also to push for additional benefits i.e. critical allowance tuh ..dlm emergency situation cam ni working round the clock to monitor the attack, critical allowance wud be very much appreciated ..

team forensic tu dgr crita dah wujud kat mampu? gcert? they hv a team of inhouse hackers but mmg tak mencukupi lah kan

Lois said...

mungkinkah org2 F sendiri yang attack?... bravo!... hahahaa...

ohbukan said...

bee: setujuuu...

kak lois: haha...apekah??? ethical hackers ke non-ethical..?