Wednesday, September 1, 2010

Tak habis-habis lagi....

Hmm...friday cuti sbb taska tutup sempena nuzul quran, .perancangan utk setelkan passport ngan ke pej lawyer tak dpt buat on friday sebab no giliran nak buat passport kat bhg passport pjaya dah habis, iyolah, lepas jumaat baru pi kan....dah orang selangor cuti, mestilah depa pakat turun...pejabat lawyer ngan developer's office pun tutup sbb located in selangor... 


kakak pedajal adik tidur, nak hiburkan hati sendiri lah tu, pastu gelak sorang2, mama toleh belakang, kah kah kah...mama pun tompang gelak....snap sikit...

aku ngidam BBQ chicken..ajak asben pi beli kat kedai kakak kak dy, dia kata jauh, nak pi taipan, dekat sikit, tawaf2 taipan dekat 3o kali, tak jumpa gak, even papa go pun tak jumpa kedai tu, end up makan kat sini,  


hmmm....keciwa, tapi asben dah usahakan, takpelah, tadak rezeki, agaknya dah tutup kot...


saturday pi opis developer, bayar balance loan rumah, done...tapi opis lawyer laks tak bukak on weekends....haru...tangguh lagi...
 
sabtu jugak plan nak ambik balik kelisa yang dah siap repair kat service centre melawati,  balik umah mak batu 9, tido semalam, ahad balik umah mak klang..tido semalam...

isnin, plan nak uruskan passport ngan setelkan sign agreement kat opis lawyer kat pj. pagi2 lagi dah bersiap, takut lambat, pagi2 before keluar, sms boss ngan cc, kalau lambat, lebih dr 4 jam aku akan apply cuti....kebetulan jugak asben mmg cuti isnin tu sebab nak service kereta kat shah alam.ok gak sebab baru ku tau, imigresen kat shah alam tu terletak baik punya dalam pkns, i loikeeeee....tempat yang teringin nak pi time2 nak raya ni kan...nak beli tudung kakak ngan kopiah kimi...sampai sana dalam pukul 8 lebih, terus belikan dulu makanan McD untuk bebudak sbb takmo dorang ngamuk ke hapa kang sebab lapor kan...lepas tu terus ke bhg passport, humang aiii, ramai nyer oranggggg...erghhhhh...dapat no giliran, tapi malangnya, aku punya takleh buat sebab nak gak dokumen bukti perjalanan balik aku dari negara kelahiran aku....huhu....susah gak ni, sebab kalau passport tu ilang, mak atau bapak kena buat akuan sumpah bagai..ergh..lecehnyerr...so takpelah, buat anak2 punya dulu, tanak hold dah, kang lagi pending....so bila ada budak kecik, dorang akan bagi special number yang cepat sikti gilirannya...so tunggu dalam 1/2 jam, sampai turn tapi si kimi dah start buat perangai....sms asben, macam nak pengsan rasanya....dia tya napa..aku tak jawab, malas nak taip sms...malas nak call sebab anak pun tgh merengek2...kakak pulak dah tumpahkan air milo ngan ribena yang dikelek...ergh.....dugaan betul...dahlah sengsorang....tensi aku dibueknya.....lepas setel buat passport, tunggu plak lagi utk bayar..lepas dpt resit after 1 hour baru leh start letak no giliran ngan resit untuk claim passport tu..adess....

jomlah jalan2 dulu, bukan ada seat pun, lotih dah berdiri dgn berdukung kimi, aku tak sanggup nak letak dia, kang mesti laju jer merata, usik orang sana usik orang sini...dah berjalan2 dengan kakak nak berak nak kencing nyer, nak mainanlah, nak belon lah..mama nak pengsan dah dgn berdukung kimi, kejap ke level bawah, kejap2 naik atas sebab nak duduk kat bangku...pastu kakak ajak masuk kedai barang budak, dia aim mainan...masuk dlm tu mama terpikir nak beli jer stroller sebab dah tak larat betul nak dukung kimi....kalau tak pose adalah tenaga sikit kan....tengok2 stroller ada lah 3-4 macam jer...mahal2 RM499 ke atas..huhu.....pehtu adalah satu jer yang RM239 regenyer, mcm dah pasrah sbb tak larat sgt kan...tanya2..testing2...cantik kaler brown ngan biru laut, pehtu budak indon kedai tu kata display unit jer ada..adess..dahler tayar depan satu tu berbunyik pehtu mcm nak patah jer, takde lain ke? aku tya..takde, ni pun baru bukak..ramai org beli..hampehs...pehtu dia kata diskaun 10% padahal terpampang 20%...hmm...aku kata takpelah...saya jalan dulu..aku plan nak gi tgk kedai lain, tadak juai kat lain dah...patah balik lepas cucuk kawan baik (ATM machine lah)...patah balik, tengok daha da set baru display, cuma kaler jer lain..PENIPU, tadi kata tadak stok dah....double hampehs, pehtu masa dorang try pasang hud tu takleh, bos nyer datang membantu, takleh, so dia bukak new unit, nyonya tu lagi ikhlas nak menjual nampaknya dari pekerja indon tu, menipu aku...hish, agak panas hati aku...mujur gak kami ke kedai lain dulu tadik....alhamdulillah lah...pehtu terus jer parking kan kimi dalam tu....masa bayar, tengok ada diskaun 20%..hmmm....mujur tauke tu yang jaga kaunter, kalau tak, mau aku kena kencing ngan budak indon tu....
makan popia simpul
makan lagi budak debab ni...
 
mama yang juga debab, hihi
dah duduk dalam stroller, akhirnya kimi ketiduran....zzzz....lepas mengamuk2 lah, habiskan susu....stok susu tak larat aku nak hangkut, dgn beg dokumen, beg baju budak....bawak masuk dlm kedai buku yang pasang ayat quran, dia lena....alhamdulillah..kakak pulak mintak macam2, dah sah2 lah kena amrah dgn mama....dahlah kita letih yang amat dah, laki pun tak habis lagi servis kete, malas aku nak gi ambik passport sengsorang, manusia mesti lagi ramai....kakak pun dah makan separuh balang popia simpul sambil menunggu tu..last2 call asben, dia kata dekat pukul 1 baru setel kot...adesss..nak terchabut dah kaki weeeiiii.....pukul 1pun tak sampai2 lagi...aku pasrah, naik balik ke imigresen, que lagi utk ambik passport, aku tatau kena letak jer dulu no giliran dalam kotak kat kaunter, mujurlah ada good samaritan (chinese uncle) datang kat aku dan cakap..let me pun your number...oh..have to put first yer, thank you..thank you..mesti dia kesian tgk aku dgn anak2 nyer dgn beg2 budak, dgn kerepek tergantung di stroller kan...haha...thanks uncle...

dah setel kat situ...tunggu asben, bukannya nak cal kita, tunggu kita gak call dia..gerammmmmmmmmmm...dahlah kita dgn anak2 ni...sakitnyer hatiiiiiiii.....................kakak mintak air milo kat machine, korek2 syiling dalam poket adik (kebetulan pulak dldm kete tadi..adik mintak duit tol...aku letak dalam poket dia), cukuplah RM1.80....masukkan duit, tekan milo...sekali air yang keluar nescafe..adesss....minum jerlah kakak, bukan boleh tukar pun, mujur gak dia suka minum kopi, cuma aku tak galkkanlah sbb dia kecik lagi kan....call asben, dia kat tempat pekerja asing, nak uruskan application bibik...sangat benci ok...
 



minum nescafe pulok...







pi pejabat lawyer sign agreement, masa nak abyor tanya, boleh kredit kad? ish, tak boleh...huwaaaaaaaaa.......laki aku ler ni sibuk gak nak bayar pakai cc dia, dah pending lagi....aku dah nak kaurkan cash dari friday aritu...dahler passport aku takleh siap, bayaran pending pun akan holdkan prosiding tu,huwaaaa.....

Kembara berikutnya, JALAN TAR..tungggu laporan dari aku dalam next posting, dah azan asar, nak solat, nak balik...adioss...

5 comments:

Dy said...

Kak dy pergi aritu imigresen kat Kajang senang je tak ramai orang...tapi tatau ler isnin baru pun ramai ke tidak..tak buat lagi tu utk bebudak...errr tak takut ke pasal sweeping tuh??jgn le dorang buat hal time kita mai kan....

mesti Mel beli stroller kedai baby kat atas tu kan..kak dy selalu beli barang kat situ..masa nak bersalin afi sanggup tu ke shah alam pi kedai tu ...

Dy said...

BBQ kat Taipan tu dah tutup agaknya....sekarang kakak ku bisnes on her own...management HQ BBQ probs....kt Hartamas dah tutup...so sekarang kakak kak dy kene pikir sendiri ler camno nak pelbagaikan resepi ..beli barang sendiri...

Jumaat ni nak makan kt sana...rindu sama Korean charbroiled....

ohbukan said...

tulah, kalau geeting worse sweeping tu, pi tempat lain lah, or maybe cancel jer, daripada keselamatan terancam anak beranak kan...

haah stroller kat kedai ataih tu..

uiks, kat hartamas pund ah bungkus, mesti pi kedai kakak kak dy ni, rindu charbroiled gak...huhu...

zOe said...

tak sempat la sy nak merasa bbq ni ..last time kat kl ada gak notice one outlet kat giant kota damansara, tak tau lah kalau yg situ pun closed juga ..eh mel baca posting mu baru tau dah beli rumah yer hehe ..kat area maner? syok nyerr ..and dah ada bibik? best best ..hehe..kat bintulu ni pun payah nak dpt maid fulltime, minah2 indon ni dah cerdik sekrg nak amik upah kerja hari jer tu pun tak sampai full day ..mengada tul ..demanding jer ..kasi sweeping dieorg jer antar balik indon bru tau

ohbukan said...

bee: bibik not full time yang i nak...eh pass they all kat sini..hehe...i tak suka yang nak stay, belum dapat lagi dan berdoa semoga takyah bibik or lambat dapat bibik dan dapat bibik yang baik...

rumah beli kat Saujana Putra...u lagilah, dah siap pun rumah...best betul...cantik sesangat..