Tuesday, September 28, 2010

Cuti-cuti Jakarta: DAY 1 & the day before..

Akhirnya, setelah berbulan2 menunggu sejak ia di booking....masa dan ketikanya tiba jua...jeng..jeng..jeng...last week sukses juga kami sekeluarga ke Jakarta, alhamdulillah, di sebalik kemelut yang melanda ke dua-dua negara (Indo dan Mesia terchenta) kami selamat sepanjang perjalanan dan sepanjang masa berada kat sana...


All in all...best bangat berbelanja di sana bukk...bila tgk rege abrang2 kat Tanah Abang tu, terasa sgt mahal barang kat malaysia especially pakaian dan fabrik....hmm...nampaknya kenalah bertukar tempat soping ni...haha...sepanjang 3 hari 2 malam kat sana...banyak yang aku belajar...ayat yang masih terngiang2 kat telinga aku..."Boleh bukkk...belanjaaaa...." dengan nada yang sama, semua peniaga bercakap ayat tu..maknanya, kalau kita kat Jalan TAR, "Beli kak..."


Ini kali pertama aku ngan famili melancong ke luar negara, sgt kesian kan, tapi apapun, alhamdulillah...ada gak rezeki merasa ke obersee....duit dah kumpul lama....hihi....pi sana...JUTAWAN ler title kita kan...rate tukar currency dapat RM353 bagi setiap Rp 1 juta...berapa banyak aku tukau? Tak delah banyak melampau, cukuplah setakat bajet untuk perkara2 mesti bayar ngan soping allocation....kang balik jadik BANGKRAPWAN susah lah kan..dahler nama aku pangkal mmg WAN....hikhik...


malam sebelum pegi, lagi sekali sms mintak advice dari seorang kawan yang biasa ke sana, selamat tak situasi sekarang kat sana?



then en X menjawab, ni TIPS my fren kasi: setakat ni masih belum ada sekatan ke sana, cuma elakkan area dekat jalan menteng dan jugak kalau orang sana tya, mengaku orang singapura or orang brunei...


dan malam tu, perasaan ghairah (nak ke indon yer..) dan risau bercampur aduk...gediks dalam risaulah kiranya gitu kan...



Hari pertama 22 September 2010 (Rabu)
Flight pukul 9:50AM, bertolak dari rumah pukul 7 lebih, sampai terus check in dan terus berlari masuk flight...sambil dalam ahti masih berdoa, seat dapat jauh2 terseperate, rasanya mcm aku dah siap booking seta yang RM5 satu seat tu, tapi tadak pulak....ermm..mintak ihsan ngan org lah tukau seat...alhamdulillah dapat duduk sekali...


kakak excited, duk tepi tingkap tapi bila dah makin tinggi, dah masuk dalam awan2, dia start takut dan tutup tabir, pehtu borak2, makan2 ngan excitednya, langsung dia tak tido, suh tido pun takmo, adik, yang atdik duk tercangak2 menjenguk orang depan belakang, siap babah bawak berdiri sebab dia mula tak leh duk diam, akhirnya lelap setelah disumbat ***...hihi....


masa dah nakd ekat landing, kakak nangis sebab telinga berdengung, sakitt.......sakittt...dia kata, nangis lah jugak, alamak, camno ni....rupanya dia menurun babahnya, bila naik flight, telinga kanan sakit lebih sikit dan terus mcm pekak (susah nak dengor), suh dia tido, dia takmo, pikir...pikir...pehtu ajak dia borak, belek buku souvenir dalam flight, tya dia kakak nak beli apa....dia pun start terlupa sekejap sakit telinga tu...sampailah landing.....alhamdulillah...habis satu part....oh yer, part landing aku paling tak suka....aku genggam tangan laki aku...kuat2....hehe...


adik yang relaks saja...



muka sebelum terjadi satu kejadian......











ni ler jari yang terjepit
touch down, ambik stroller....jalan2.....nak carik tempat minum, sambil2 jenguk teksi bluebird...tetiba, kakak yang duk ataih troli airport menjerit, tangan dia tersepit...OMG...anak aku....!.....menjerit meraung ler dia...rupanya dia masukkan jari kat celah tayar, adess....risau dah aku takut patah jari, kena tangan kanan, jari tengah....berdarah sikit kat area kuku...nampak bengkak....apolah kakak ni, baru sampai dah cedera neh...adess....dia nak plaster, luka tu takdelah perlu plaster tapi ikut kan jerlah, dari dia meraung kan..lagipun kesian aku tengok anak dara aku...suruh dia genggam jari, boleh....fuhhh.....mujur tak patah....lepas tampal plaster, aku urut jari dgn balm tiger....dia nangis sakit, aku suh tahan, kalau tak picit nnt takut bengkak or ada darah beku....aku suh gak dia picit sendiri, supaya tak terus bengkak....


stop jap minum dan babah makan bakso, mama dah takde selera tgk anak terjepit gitu, kesian pulak...
mama paksa ambik gambo
Kimi sangat suka air teh botol...hehe....
teh botol..i likeee
masih menanggung sakit
dedicated to salmi...hiks
bagus statement ni letak kat mesia, org kita pun suka bantai parkir merata kan



Nanti kita continue yer, sabar yer kawan2 yang mintak hapdate..busy laks...

2 comments:

Dy said...

Wa..Kimi suka banget ye dgn teh botol tu...Aunty Dy tak suka tau...rasa kel....hihihi pasal jasmin tu ler...

Yeah....lagi seminggu guwe pulak berangkat...

Tapi Mel...memang ler murah sana...tapi kene kira gak kan kos hotel ..makan minum..kat sini hotel dah free..duduk umah sendiri...berbaloi nyer kalau kita memborong banyak....tak pun penerbangan dan penginapan adalah disponsor.

ohbukan said...

kak dy: teh botol tu ada 2 jenis, jgn ambik yanga da tulis jasmine tea...ada gak jual dalam kotak, pun kena tgk kalau ada tulis jasmine tea...hehe....jutawan gitu kalau asik ke sana...