Monday, June 15, 2009

What's HOT and what's NOT

Panas...panas...hangat..hangat....

Cuaca sekarang dengan fenomena El-nino menjadikan siang malam panas sesangat, si kecik aku, tido berpeluh2....

Musim panas ni, ditokok lagi dengan kegawatan ekonomi seluruh dunia...semua jadik panas...hati panas..punggung panas....ramai orang mudah hilang sabar time panas ni. Senang jadik baran, pemarah....so, sekarang is definitely not the right time to carik gaduh with anyone and kena keep cool and bertenang sentiasa...as small fight boleh bertukar ganas...

Perasan tak, dengan "kepanasan" global (ekonomi dan cuaca) ni jenayah pun makin meningkat kan?..yelah...org semakin panas hati..panas punggung dok kat rumah dengan duit yang makin berkurangan, dan ada yg ambik jalan songsang, mencuri, meragut,merompak.....Ada org kata, itu jalan mudah. Apa yang mudahnyer? Bukan ke lagi susah...? Kena rancang strategi (yang aku rasa tentunya memeningkan kepala hotak)....pastu masa buat "kerja" tu mesti sentiasa berdebar dan dalam ketakutan takut tetiba get caught red handed...bukan ke boleh sakit jiwa, sakit jantung dibuatnya... Dan, lagi parah kalau mmg tertangkap...malu diri sendiri, malu keluarga, bangsa dan negara..rekod dalam agama pun dah terpalit kat bahu kiri lah of course..


Dan sekarang, perompak dah tak tunggu malam utk merompak, siang2 waktu terang depa menyerang...bahaya kan? Kes merompak, meragut, mencuri ni dah byk sgt yang menyebabkan orang mati, menyusahkan hidup orang lain...macammana agaknya nak kurangkan yer? (Soklan ni utk pikir sendiri, takde lah nak tag sesapa..tapi kalau ada idea, boleh gak share...) We all are living in danger and terror kan, especially when we are raising kids.....hmmm....terlalu banyak benda nak risaukan....Apa yang boleh kita buat, beware, aware and avoid....and after that, memang berserah....semoga Allah lindungi kita semua dari all bad things....

Sekarang pun kempen green tgh berlangsung, kalau tgk dokumentari "Home" by French film maker Luc Besson memang boleh insaf dan rasa takut sgt dengan apa yang kita dah buat dengan bumi kita.....towards kemusnahan...Shot dan kualiti gambar mmg hebat sesgt....all shud view this documentary....After tengok tu, kita semua mesti wonder Berapa lama sangatlah agaknya bumi kita dapat bertahan..Ayuh, let's do our part...no matter how small....we can start by avoid using plastic bags while shopping, reduce usage of air-cond, start car pooling.....recycle....tanam pokok....

3 comments:

BaiDuRi said...

huhu..dah jadi housewife ni, slain dpt tgk perkembangan anak, dpt jugak ikuti perkembangan dunia..sempat la membelek paper n membelek chanel astro update isu semasa..kalo tak, dgr org cerita jer..Semuanya yg Mel cerita kat atas, akak setuju!

chik dah said...

btoi mel..kat sini nk shopping kna bwk beg recycle sndiri..klu x kna byar 10sen per beg plastik @ ang humban ler brg dlm bonet..sini most of the things mmg blh recycle..rasanya mentality org mesia kna ubah dr sekarang..klu x, abis la mesiaku terchenta!!

ohbukan said...

kak sima: sebenaqnya jarang pun bc paper, tengok berita pun takdelah hari2, selalu berebut channel ngan si pichah.

idah: tulah kan, kalau kerajaan kita buat gitu, caj 10sen mau ada yg berpiket bagai plak nanti...mentality tu yg payah nak ubah