Friday, October 1, 2010

Cuti-cuti Jakarta: Day 3

Hari ni dah nak balik...flight pukul 8:30pm waktu Indon, hmmm...masih sempat bersoping, last kopek weiii...duit belum luak lagi nehhh sebab semalam pening nak beli kan...pepagi lepas bekpes semua, kali ni buffet bekpes lak kat Twin Plaza hotel...hehe....

soping punya soping....akhirnya sampai kedai tutup gak....sib baik dah mintak extend check out time dari hotel (sebab aku mmg dah jangka akan lewat gak hbs soping..aku sangat memahami aku kan...), kali ni dah takdan nak hambik gambar dah...lupa dan tergesa2..nak hambik gambar2 busana muslimah, telekung, etc..semua lupo....rushing, sementara tunggu asben pi jumaat, round bertiga beranak, rembat 5 lai telekung, sgt berat nak hangkut....si kimi lak mintak dukung...kakak terhegeh2 ler nolak stroller, asik tersadung, terlanggar kaki orang jer..sian anak aku....

Lunch, try makan CFC..KFC ada gak kat hujung lagi satu tapi saja nak try neh, kfc dah selalu kan

 

Aku order set ASTAGA 1, kiranya macam set JOM JIMAT tulah, tgk gambo mcm besor..sekali tengok...Astaga......!!!! kah..kah...kah....cinonet sangat fish cake nyer... sesuailah ngan nama set tu ASTAGA..
 Apa yang berbungkus tu kan? tadaaaa...nasik....bukan burger tau....
 Keluar dari TA around 4:30pm, tunggu taksi depan lobi, dtg satu teksi, kaler sama mcm bluebird, tapi drebar jenguk kepala, tya nak ke mana...aku jawab...pehtu dia kata, macet sekarang bukk, tak pakai meter, 60000 boleh? errr...aku pandang laki aku, bisik kat dia...laki ku geleng kepala...takpelah....pehtu, adalah mamat sebelah laki aku tu bgtau, mahal itu pak, tunggu aja taksi bluebird depan jalan sana...yang itu pakai meter...hmm...mekasih yer pak...baik lak, sambil dia tunjuk seberang jalan, gigihler kami 4 beranak dgn barang2 menimbun, terhegeh2 lintas jalan...cross, then..err...tercangak lak nengok betul ke jalan ni? mcm tadak teksi lalu pung...toleh kiri, nampak teksi lalu2 kat jalan besor sikit...situ bang...

dan out of nowhere, datang satu group dalam 4-5 orang budak lelaki muda, dtg tya mau taksi buk? aku angguk...beria2 dorang pi tahan satu bluebird, teksi tu nampak mcm tanak berenti, yelah, duduknya kat lane paling kanan, dgn byk kereta lain, susah nak ke kiri....diorang tahan gak, ketuk2 teksi tu....beria nyer nak membantu, dalam hati aku kata, then teksi pun mai, dorang ketuk2 boot teksi ngan tarik2 pintu, pintu berkunci, pehtu drebar tu bukak, dorang bergeas tolong asben angkat barang masuk boot....ada lak sorang dari mamat tu, cakap kat tingkap...cakap something yang aku tak paham, aku tengok jer dia...pehtu dia blah, gi kat belakang, cakap ngan asben kot..
aku tya drebar tu? dia bilang apa ya? jwbnyer...mau uang.....oooooooo.....inilah rupanya pemintak sedekah yang org dok citer...sepanjang 3 hari mmg aku tak penah jumpa kecuali sorang masa kat airport, tapi yang jenis bawak tabung, tunjuk surat rumah anak yatim tu jer...inilah sebenarnya yang orang dok kata2 pasal pemintak sedekah...fuhh....ngeri ekkk.....dikerumun nyer kita gitu, kalau nak rompak pun mmg takleh buat apa dah...

asben masuk teksi, dorang merayu2 mintak, asben tya kat drebar tu, mcm aku tya tadi...diorang nak apa...mahu uang...jwb drebar lagi sekali....berapa? tya asben aku...10000, jwb drebar tu....asben bagi....zasss...dan dan tu jugak dorang bahagikan 'hasil pencarian' dorang, sorang tu otai group kot, tukang agihkan, dlm tangan dah siap seberkas duit tukar, small change lah tu....fuhhh.....drebar tu pun sound kami...takda bluebird ke di sana (lobi TA)? ada tadi, asben jawab, tapi...masa tu kami dha gerak ke seberang jalan..."Hmm..jangan tunggu di sini....BAHAYA..." huhu.....iyolah, mana kami tau, mujur kami tak diapa2kan...serik....lain kali (TIPS:) MESTI TUNGGU TEKSI DI LOBI, jangan pandai2 merayau merata carik teksi yer...

Bertolak ke air port pukul 5:40 pm....around 6:30 sampai, macet....





Service tax Rp150, 000 sorang bayar di kaunter check-in Air Asia...infant dikecualikan...


Dalam flight, anak2 tido, time balik pun berjaya jugak switch seats ngan orang lain, sangat menyusahkan orang lain kan..hihi...ampunnnnn.....
dah tido, si kakak tanak bangun lak, dah nak landing, kejut2 pun tak bangun....jenuh tarik bagi duduk tegak....adik pun nangis2 gaklah sbb dah penat sangat kan...pehtu meragam nak tido, biasalah....

Ni dah sampai LCCT....sempat lagi kakak ngan babah makan eskrem mcD, masa tu dah pukul 12 lebih tengah malam...mama tanak makan apa dah....




 End of Day 3


Day 4: Back in MALAYSIA....

ni aksi kimi pagi2 hari kat rumah....hihi....aku mmg tak kesah kalau anak main bedak, sbb lawak, pehtu stok bedak bayi aku mmg berlambak....masa pichah dulu pun tak habis2 lagi, banyak sbb beli, dpt free dan byk jgk orang kasik....
 Ju-On 4...
 Tadaaaa...nilah hasil rembatan di sana.....jubah, telekung, coins pouch,handbag, purse, jeans,blouses, shirts,kain sulam reben,kaftan....

Kain sulam reben

Blouse sulam pichah


Coin pouch, beli byk neh, sbb nampak cute, nak kasik hadiah


Kaftan mak ngan MIL


Jubah anor, utk dinner ofisnyer dgn tema STAR WARS...pssssttt...kami dah modified sikit jubah ni, siap jadik bersayap gitu.....

Jubah, handbag ngan purse aku....


Handbag kecik ni kasik kat anor

Handphone bag, utk kawan2...




Telekung


Lepas kemas2 plastik jeans ni nak dibuang, baru perasan, ejnama jeans ni AIRMANI EXCHANGE...eweeeeee.....hiks...

Baju tidur kakak


Kaftan mak2 gak...
Sekiannnnnn..................kalau ada rezeki, next yer nak pi lagi....aminnnnn

3 comments:

Dy said...

coin pouch tu berapa regenya..menarik plak...

kali ni pergi tak beli dah souvenir kat orang...baru je kan dapat dr Bandung..kali ni beli hak sendiri..telekung pun dulu dah beli 12 kalau tak silap...tapi 2 je tuk den...yg lain hadiah. Kali ni nak beli tuk diri sendiri je 2-3 pasang dan jika akak2 den kirim duit..hihihi. Kat Bandung aritu tak jumpa beg kecik...tu berapa rege...


Asben mu balik pakai batik yer??? Asben kak dy takmo batik indon...so beli tuk ayah je...dia minat..

Jum kita buat trip tahunan ke sana...tapi rasa nak beralih ke yogjakarta pulak...

ohbukan said...

kak dy: coin pouch LV tu rege Rp30000 satu, i borong 10, ada 8 warna...hihi...
handbag cuma Rp50000...

...silalah borong nanti yer...

asben sy ni ler first time dia pakai baju batik, sy pun tak sangka, sbb selama ni, batik2 mesia pun dia takmo, maybe sebab kain selesa, kain batik cotton kan...

Dy said...

Kak dy suka je kemeja batik indon tu ...mmg nampak selesa...ayah pun selalu pakai...corak pun menarik...asbenku je eksen sikit...kemeja batik sutera mesia pun dia takmo...kang kut org jemput kenduri kt hotel dah tadak baju sesuai kan....