Thursday, October 28, 2010

Dia sudah mari....

Bibik dah sampai, isnin malam aritu, masa asben cakap ejen nak htr malam tu, aku muncung....hmmm....sampai gak akhirnya bibik ni...aku pasrah dalam keterpaksaan..

lepas maghrib isnin tu sampai lah dorang, rumah mmg bersepah, dorang duduk ataih lantai jer sbb atas sofa ada comforter pichah, sebelum tu dia baring berkelubung kat situ sbb tak sihat..

nama bibik...IIS, mmg yang kami pilih dululah, cuma muka aku tak ingat...badan kecik2 berkulit cerah, berasal dari sukabumi, bandung....

lepas dah tinggalkan pesanan2 dan asben dah buat bayaran, ejen pun mintak diri...

malam pertama tu, bibik bersungguh2 cuci dapur...clearkan sinki....sapu sampah, siap mop sekali...sampai aku suh dia berenti dulu sbb dah dekat pukul 10pm, aku pun nak masuk tido dah...dia nak siapkan jugak sampailah laki aku sound suh masuk tido...hehe

masa aku nak pasangkan cadar katil dia, dia tak bagi....then dia tanya, "Mau dipanggil apa ya, buk?" aku jawab, "Errmm...saya pun tak tau lagi, nanti saya fikir dulu.."haha...dulu dah diskas ngan asben tapi nantilah, aku pikir balik...


Hmm....hopefully dia ni ok...

(To be continued..)

9 comments:

Ms.Lilies said...

doa yang terbaik mell...
insyaAllah xde apa2 yg buruk dia buat kat korang

BaiDuRi said...

next entry kasi publish dia punya ropa..boleh kitaorang sama-sma pantau...hehe..InsyaAllah..doakan yg terbaik..

Blog Admin said...

jgn bagi muka awal2 ni mel...bg regulation siap2..
sila panggil Mem la..
pasang cctv x?

itangmanih said...

hopefully dia OK mel...best ada maid ni...kita x letih sgt,kepala x serabut nk pikir keje2 umah,bile rs nk rest leh rest n anak ada org tgkkan...owh...missing those moments...la ni serabut hidupku...uhuk2

azzaliya said...

mel..kak shima..k mareld...saya pun tgh usha bibik ni...kalau ada yg okay, boleh rekemen kan azza skali..

ohbukan said...

mimi: thanks dearie...hopefuli mcm gitulah

kak cma: nak ambik gambor dia lak, hehe

yuhanis: mmg suh panggil mem..dlm next entry baru nak citer...ngengada tak?

kak mareld: ituler kan....best sbb rasa lapang kepala, tapi tanak terlalu lapang, nanti takde saspen dan curiga laks....

kak aza: saya punya maid terlalu baru, awal sgt nak kata ok...bagi sy, kalau dia sambung after 2 years dengan saya puas hati semua, itu baru dikira ok...teruk kan expectation saya...

dune's_heritage said...

mell..jgn bg muka..jangan sekali-kali..!!aku dulu tak bg dia cakap ngan laki aku or laki aku kalau nak tanya apa2 biar aku je yg tanya bibik tu...ehehehe..kronik kan aku?apa2pun bykkan doa yg terbaik..

Bidadari said...

jgn kasi muka... kalau dia nak buat sampai pukul 1 pagi pun biar je..

cuba tengok berapa lama tahan dia nak buat macam tu... tup tup lepas 2 minggu pukul 9:30pm dah masuk tiduq... hehehehehe

kita bagi tahu dia apa yg patut dia selesaikan setiap hari.. apa tanggungjwb dia. --> jaga anak, keselamatan anak & rumah & diri dia, kebersihan, makan anak2 (pastikan dia tak suap anak dan suap diri dia makan sepinggan hehehehe)
ingatkan dia.. jaga anak dan rumah macam rumah dan anak sendiri, jgn kasi org masuk, sentiasa kunci pintu dan kalau tak nak kerja ckp.. jgn lari.

ohbukan said...

kak has: thank you so much for the tips...mmg perlukan sesgt tips dari kengkawan...