Tuesday, December 1, 2009

Kisah malam tadi: Si Anak, Pretzel & Nasi..

Malam tadi aku tido awal (biasa pun awal gak..), yelah bila si kecik dah start bergayut, mama pun lena sama....tetiba dalam few hours aku dah tido, bilik pun dah gelap, asben dah off lampu...bukak lampu tido jer...pehtu aku terjaga, sayup2 dgr mcm suara si kakak nangis...aku bukak mata...tgk si pichah dok tekup muka kat bantal, nangis teresak2...tersedu2...eh kenapa?

Aku: Kenapa kakak?

Kakak menangis tak boleh nak bercakap...pastu aku teringat....sebelum aku betul2 lena tadi, masa duk tido2 ayam...kakak mintak aku nak makan nasik...dia lapar...errrkk..nasik aku ngan babahnyer dah makan tadi..dah habis ler...masa petang baru balik aku tya dia few times nak makan tak...dia tanak, dia makan kuih bahulu jer...berebut dgn si adik...pehtu dia merengek mintak belikan 'makanan' aunty anne...dia nampak cup lemonade aunty anne yang aku beli siang tu masa aku outing dgn mak, anak2 tinggai nursery...bawak mak g refleksologi...'makanan' tu maksud dia pretzel faveret dia...

Scene Flashback : Petang balik keje (sringggg...sound efek sket...)

Kakak: Malam ni kita beli makanan tu yer, mama

Aku: Kat sini takde jual....nanti mama belikan kat opis esok, dekat2 rumah kita ni takde...

Kakak: Malam ni kita beli makanan tu yer, mama

Masa dia mintak nasik tu, aku kata, dah lewatlah kakak....pehtu aku terus out..sampailah terjaga dengar dia nangis teresak2 tu, aduhaiiiii...kesiannya anak mama....bersalahnyer aku rasa...

Aku: Kakak nak makan ke?

Dia mengangguk dalam sendu yang masih berlagu...

Kakak: Kakak laparrrr....

alahhhhhh...syahdunyer.....meruntun jiwa aku....aku pun bangun nak gi ambikkan food utk dia..si adik plak bangun nak susu...aku bangun tgk jam..dah pukul 11.15 pm, angkut adik sekali...

Aku: Mama ambikkan koko krunch yer...

Kakak angguk...

Aku turun bawah, dgn si kimi, ambik koko krunch dalam fridge, tuang dalam tupperware..bawak naik atas..Bagi kat kakak...bersungguh2 dia makan...betul2 dia lapar...kesian anak aku...huhuhu...biasanya kalau suruh dia makan, dia tanak, dia memilih sikit benda yang dia nak makan, tapi kalau dia mintak nak nasik, maknanya betul2 lah dia nak makan, cumanya aku ngantuk sgt tadi, lagipun aku takdelah rajin nak masak nasi dah malam...ish...rasa mcm mak tak guna jer...maafkan mama, yer kakak...

Lepas dia makan, adalah few genggam dia makan, terus dia landing kat bantal aku, tido....

Disebabkan teringat2 dia nangis malam tadik..aku gagahkan jugak gi alaman*a today, nak belikan dia pretzel...aku bersms dulu ngan kak dy, leh gi tugeder2 kan...tapi kak dy dok meeting sakan, terpaksalah aku tinggalkan kak dy...singgah pasar tani dulu beli nasik beriani kesukaan kakak (lauk kurma daging)....hari ni kakak makan yer sayang....
Gi alaman*a, beli pretzel 2 ketui, beli float A&W for me...zasss..balik opis semula..30 minit jer kat situ..semata2 nak beli pretzel..takpe, aku tak kisah, asalkan dapat belikan utk kakak...
*Note: Masa aku buat entry ni pun, mata aku bertakung ayor mata....

6 comments:

Mama_anggun said...

huhuh...sedey kan bila anak2 mintak sesuatu tp kite buat bolayan...

akak pun penah terjadi gak...si abg haziq la..dia nih pun jenis susah gak nak makan...jenuh tanya sik takmo jer...udah kite 'tutup kedai' baru la sibuk nak makan ler...ari tuh dia mintak mee...sib baik ada mee...gagah la buat memalam buta tuh...ngan mulut pun pot-pet2...tp bila tgk dia makan beria2...syahdu lak rasa...huhuh..tak sangka mmg dia bersungguh nak makan...aduii...cam2 la dewang nih...

Dy said...

Korang belum dgr dan tgk lagi Afi kalau cakap lapar....siap ekspresi muka yg takleh tahan dgn tangan pegang perut...kalau tgk dek orang mau cam budak kebuluran jer...huhuhu..dgn muka sedih giler tu kalau cakap lapar...dia tu lagi teruk memilih makan. Sementara nak masak ke..suh makan gula2 ke..pehtu terus kenyang...emmm...tapi kalau dia betul2 lapar..roti sapu kaya mau licin empat keping...

ohbukan said...

budak2...mcm2 perangai hehe....

Ms.Lilies said...

huhu....memangkan...sapa x sedey

zOe said...

adoii syahdunyer si pichah ni ..nasib baik gak ko bgn dgr dier tersedu2 tu mel ..kalau mu tido mati..tidur berendam air mata la ur princess mlm tu

ohbukan said...

mimi: ko mesti lg byk pengalaman kan dgn anak2 kan..?

bee: ituler, nasib baik...tapi once kita dah jadi mother, susah kalau tido mati...huhu...bahaya ooo kalau ada anak kecik then tertido mati...tak mauler...masa bujanglah tido puas2 bee...