Wednesday, December 9, 2009

Celebration itu hari...

My plan for hubby's 32nd besday Celebration last weekend:
1. Stay 2D1N kat hotel
2. Makan2 kat restoran arab kat Cyberjaya
3. Jalan2 kat soping mall (aik..ni mcm hobi aku jer..)

Senarai tempat semua aku rahsiakan dari mr hubby and kids...tapi aku bgtau lah plan aku...kakak mmg tak sabar nak ke hotel, nak mandi kolam, hari2 selama lebih 2 minggu dia dok tya, nak gi hotel ke..nak gi hotel ke..padan muka aku, sapa suh bgtau awal2 kan...tapi nak buat camno, mama pun teruja sama...awai2 dah paksa asben cuti 7hb...

sehari sebelum besday - 5 Dec 2009 (Saturday)
Jenjalan kat area opis baru haku, maklumlah, dah dekat sikit dgn rumah, kalau dulu, berchenta nak pi....

Singgah solat Zohor kat masjid besi, sekarang masjid tu dah ada nama, ambik nama sempena Agong sekarang...



Besday - 6 Dec 2009 (Sunday)
Plan asal...nak stay kat hotel, then the next day baru nak pi makan kat Restoran Saba' @ Putrajaya ni, tp seems my hubby tak sabar nak tau tempat mkn kat mana dan aku pun mcm nak terpecahkan rahsia dah, adalah dalam 2 minggu aku dok surf the net carik info tempat makan yang best2...ni senarai aku:
1. Restoran Saba' (makanan arab) @ Cyberjaya
2. Restoran Al-Jazera (jugak makanan arab) @ Cyberjaya
3. Tony Romas (errr..aku blum penah try) @ ???

aku pilih restoran arab sebab aku tak penah try dan aku rasa asben pun tak biasa...tapi aku terlupa, asben dah ke Egypt last year, so dia mestilah dah merasa makanan arab ni..huhu.....
muka happy nak makan...masa tu kul 11.30 am, kira lunch lah kan..tadaaa.....inilah restoran Saba' tu....tak sabar aku nak try..TAPIIIIIII............


hah?!!!!! tapi apo mek? huhuhuhu....sekali restoran belum bukak daaaaaa.....huwaaaaaa...ke tak bukak today? ha? ha? ha? tapi aku baca dalam food review kat net, dorang kata weekend ramai org kat restoran ni, so kesimpulannya mesti lah bukak kan? or..maybe bukak lambat kot...keciwa seyyyyyy.......kami pun survey2 lah restoran kat blok sebelah...huhuuuu...semua tutup lagi..kul 1 noon baru bukak ropanya, so kitaorg assume Saba' pun bukak time tu gak..SABAR jerlah......

Oh yer...maybe korang nak tau restoran ni letaknyer kat mana...restoran ni dalam building abru CDB, seberang jalan berhadapan dengan bus terminal dan street mall putrajaya..kat sini byk restoran arab maybe sebab ramai student arab kot study kat MMU ke...Lim Kok Wing ke..International College (IC) pun ada (restoran ni betul2 sebelah IC tu)...

So, memandangkan restoran tu belum bukak, dan kitaorg dah lapor bangat, kami pi ke street mall, kat situ pun ada tempat makan, satu tu restoran "Abang" Hassan (Kak Dy)...wakakak..Restoran Hassan (mamak..)....besday boy request nak makan steak..hoccay....then jenguk ke sebelah sana lagi, kat ujung lagi satu ada lagi satu restoran D'Arif Food Gallery..ada steak gak...so, bolehler...

aku order air ni...Barbican..sebut betul2 yer...perisa raspberry
aku mmg tingin nak try air ni since aku baca review air tu ada jual kat Saba', air berkarbonat dari negara Arab...non-alcohol, of course...tgk gaya laki ku ini..hish..mcm tonggang air hapa jer...hahah..saja dilakonkan gitu gayanyer yer...

food aku, grilled chicken chop

food asben, rib eye steak ngan chocolate shake
oh...adik pun nak order jugak yer..sila pilih menu....


haaa..adik nak order yang ni yer...

kakak lak nak makan cheese tart jer..dia nak kek mcm kat rumah aunty hari tu...kat rumah kakak syira, kata dia..(masa besday syira n zara @ ms lilies's place), dia nak 3.....hambikler kakak...asalkan makan, but end up dia tak makan byk pun sebab ataih tart tu ada madu, dia rasa mcm lainlah sikit....so kenalah aku keruk kan madu tu...

Overall: food oklah not so bad, dan taklah marbeles, aku suka saladnyer, manis rasanya...air barbican tu, errkk..tak sedap sgt pun, sedap lagi air F&N ke..vanilla coke ke.....heheh...shake nyer plak mcm ice blended pulok, patutnyer mcm smoothies lah kan....hmmm..rege semua RM 43.10

then, off we go to hotel......nama hotel masih dirahsiakan...hihi, sampailah nmpk signboard tunjuk ke arah hotel tu, barulah asben tau...hihi...


"Goodies" faveret aku..


Sesi riadah belah petang, yang ditunggu2 dan direngek2 by kakak since sampai tadi...kolammmm...
Malamnyer pulak, acara yang mama tak sabar...(acara apakah itew...??ngeh..ngeh..ngeh... :p) of course..............makan kat Saba'...!!!!! huhu....dan setibanya kat sana, alhamdulillah bukak...dan masih byk gak tempat kosong..yahuuuuuu....order...order jgn tak order..dalam review org kata chicken hanith sedap sgt..menu tu hidangan nasi dgn lauk ayam...satu jer lauknyer..kering...dlm menu ada dua jenis hanith, satu chicken satu lagi lamb, kami pilih lamb hanith, LARGE...huhu....besor mana agaknyer large pak arab yer...
tunggu food sampai

lamb hanith RM 22/large, served with cili blend n timun +salad (kalau ikut arab betul makan gitu jer, tapi since malaysian suka pedas kot dan biasanyer makan ada sayur, depa tambah..)

lagi satu menu, asben pilih chicken kebab...served with roti pita...RM12

aku order teapot, large gak..air teh...datang2 air tu, ginilah ropanya..teh yang diletak daun pudina, gula, sila buh sendiri ikut suka hangpa...heheh...sedappp...panas...dan sedap...RM 5/large teapot, dihidang cawan kecik, kiut, 4 ketui....dan sebekas gula pasir


kakak nak makan fries jer...takmo makan lain...RM 3..menu pertama yang sampai

adik..tido..hihi...dapatler mama makan dgn daya fokus yang tinggi yerrr....


ada satu part yang kelakar was masa kakak nak gi toilet, kami semua satu family bangun dari kerusi, aku bangun sebab nak bawak kakak g toilet, asben bangun sebab aku nak hand-over kimi kat dia, aku kena keluarkan kimi dari sling....tetiba jer waiter dtg nak clearkan table..oiii..belumlah, asben kata...aku spekong, sbb aku tau mamat tu tak paham melayu.....owhh...no...not yet...fuh...sib baik dia belum angkat, baru separuh kitaorg makan, dia ingta kitaorg nak chalo dah..hampeh....hihi....

Overall: BEST gilerr......mesti makan kat sini..mau datang lagi........yessss....sedapppppppp bangatttt nasiknyer...perghhhh...satu set large tu habis licin, asben memula sangsi akan kemampuan kami berdua nak menghabiskan that big potion, tapi akhirnya...mmg habis licin....food 9 out of 10, servis ok, cepat walaupun ramai pelanggan....cuma waiter tak reti ckp melayu, kena ckp omputih, except pelayan melayu adalah dlm 2 org, then indon sorang...rege overal RM42 tapi memang berbaloi-baloi....cuba tau makan kat sini....aku rekomen....nanti nak pi lagi, nak bawak family.....
balik bilik dgn kenyangnyerrr....

alamak, sampai bilik adik bangun lak, ish..pi sabung tido, mama ngan babah nak tgk tv..hihihi.......dan...tutttttttttttttttt....*************** censored..


7 Dec 2009 (Monday)
today lepas check out nak ke Min*s Shopping Mall, nak cari wallet n sarung handphone asben..
baru lepas breakfast, food marbeles gak....kafe pun nice...tapi segan nak capture photos dlm tu...huhuu...

lepak sat tepi tasik....sebelum tergesa2 naik bilik...kakak nak be*ak...hahaha

dan..layankan jerlah pose2 gedik aku ni yer....harap maaf, cucu tumpang lalu...haks....pose2 ni dibuat semasa asben dalam toilet yer, jadi, tak segan..hahaha....


sungguh gediks kan...


kunun2 tido tapi tangan sebelah tu dok pegang kamera....tp si kimi of course lah tido bebetul kan, dia mana reti berlakon lagi..tunggu besor sket mcm kakak..


main aummm cakkk dalam selimut, aku mmg teringin nak bergambar dalam selimut putih gini...mc best dan cantik jer gambarnyer, selalu tgk dlm video clip omputih, tapi baru2 ni marsha londeh pun ada buat gak video clip atas katil dok kelubung dalam selimut....


lepas check out,



zoommmm ke Min*s, jenjalan sampai sakit satu badan, tapi nasib baik dpt belikan jugak benda2 yang asben dok carik..kira hadiahlah jugak...aku pun dpt menghadiahkan diri sendiri gak..benda ni ha...


so, itu jerlah celebration for my hubby this year, tahun depan kalau ada rezeki, kita bercuti lagi yer...


teori lagi kenapa kami selalu cuti kat hotel dekat2 jer?

kalau pi jauh2, mesti kita nak jenjalan kan, so tak dpt optimized bilik hotel, kalau area sini2 bukan nak ke mana sgt pun, so kita akan optimized masa duduk dlm bilik hotel atau dalam compound hotel jer....tak rugi bayar walaupun mahal sikit, kan..kan...kannnn...hahahaha

Happy birthday abang sayang....love uuuu...

5 comments:

Dy said...

Amboi-amboi...ada gambar kiss-kiss ....

sedap kan nasi arab kat Saba tu...kak Dy dah 2 kali ke situ...masa anniversary aritu pi makan situ bwk parents....kami pun ingat bukak 12 noon...sekali kul 1..heheheh...tapi org dah ramai menunggu...bila kul 1.15pm dah penuh kerusi...pekerja dia plak lembab...dah tau bukak kul 1 ..susun ler kerusi awal..ini kul 1 gak dia baru nak susun...kalau malam mmg ramai student asing nih...Air Barbican tu mmg sedap

ohbukan said...

kak dy: kita tak minat sgt barbican tu, rasa mcm ai gas tak cukup perisa jer..heheh...lain org lain selera...best kan saba'...jum kita lunch sana sekali...

zOe said...

wahh syok ja aku baca posting ni ..ada babak 18SX laks tuh haha..best nyer birthday boy kena rai sebegitu ..the hotel looks amazing and food review on saba tuh mcm menarik ..nanti la balik msia kita reunion kat sana eks ..KALAU kena campak kat putrajaya lah hehe

Dy said...

Jum Mel....bila tu nak makan sana...hahahahahha...jum2 warga2 putrajaya semua...

Dy said...

Anak2 kak Dy semua laju je makan nasi arab tu...kami memang dah plan bulan doblas nih masa besday Ayie nak jamu adik beradik semua dgn nasi arab ni...dorang lum merasa...Afi dan Icham pun laju je makan...Ayie toksah cakap ler...hahahah