Friday, May 1, 2009

Biarlah penat pun....say no to MAID

Bila sebut pasal Maid...hmm...macam-macam cerita pernah kita dengar dari kawan-kawan, sedara-mara...dengar kat radio, tengok kat tv, baca kat paper...cerita tak elok lagi banyak dari cerita yang baik-baik..

memanglah orang kata nasib-nasib jugak kalau nak dapat maid yang baik...macammana kita nak ambik risiko untuk dapat 'nasib' yang macam tu...kalau dah terdapat yang tak baik macammana...? nak ke aku pertaruhkan rumahtangga aku, anak-anak aku, kehidupan aku semata-mata nak memudahkan sikit kerja-kerja rumah (betul ke dorang menyenangkan kerja kita???)...dari cerita kawan-kawan (kak baiduri...kak borgeeb..mama_anggun....etc) macam-macam kisah maid ni....paling kerap yang kita dengar...lain yang kita suruh lain yang dia buat...ataupun awal2 keje ok lagi...bila dah masuk setahun mula buat perangai...benda2 gitu mungkin boleh terima lagi tapi bila kita dengar cerita2 maid dera budak2...sepak terajang, bagi makan taik...tinggalkan anak2 kat rumah gitu jer dia lari dari rumah.. (it happened to my cousin)...etc.......pecah belahkan rumahtangga orang....guna ilmu hitam....nauzubillah, itu semua aku takleh terima..

lagi satu, aku sentiasa tamakkan kasih sayang anak2 aku, aku tanak share kasih sayang tu dengan orang luar apatah lagi yang takde kena mengena langsung dengan darah daging kita....memanglah as working wife and mother..ada kalanya kerja2 rumah begitu memenatkan..tapi biarlah...asalkan anak2 depan mata, aku yang jaga...kerja2 rumah kita buatlah setermampu kita...(baru lepas baca posting kak baiduri...)

aku rasa...ambik maid os one last option...kalau pun nak ambik maid..
- biar aku berhenti kerja, maid akan bantu aku buat kerja rumah with me at home...
atau
- carik yang part time...office hour only (itupun kalau boleh tanak)

kalau ambik maid aku berani gerenti, jiwa aku takkan tenang, akan sentiasa teringat anak kat rumah....dah makan ke..ok ke...sihat ke..apa maid masak untuk dorang...ada ke maid tu cubit2 ke pukul2 ke budak2 tu....then bila nak outstation lak, camner nak tinggai asben ngan maid kat rumah...bukan tak percaya pada asben sendiri tapi tak percaya pada maid dan tak percaya pada syaitan...

asben yang dah tua bangka pun kalau keluar rumah kita mesti doakan kesejahteraan dia right....kalau balik lambat pun kita risau...kot ada apa2 tengah jalan....ini apatah lagi tinggalkan asben kat rumah dengan perempuan lain (suka hatilah orang nak gelakkan aku ke sebab ni..tapi....nak buat camna..dah sayang laki..hehehe) and definitely aku pun tanak share asben ngan orang lain...

hmmm...aku ni, dah nama pun perempuan,Dato' Dr Fazillah Kamsah pun selalu sebut, orang perempuan ni hobinya RISAU... sedangkan takde maid pun asik risau jer macam2 pasal anak2 dan asben...we just want them to be safe all the time, right....?

bagi aku, walaupun hubby berniat baik nak carikkan maid untuk bantu kerja-kerja rumah, bagi aku..takpelah..biarlah penat pun, namun nak ambik maid....is not in the list for the time being...

7 comments:

Ms.Lilies said...

sebab tu walaupun aku kelepetan or tak sihat aku buat gak semua keje sendiri....janji aku yg buat huhuhu...

Dy said...

Kita tak habis tgk video maid pijak budak tu..hhuhu...tak sanggup...rasa nak pi bunuh maid tu jer...kalau le anakku si Afi tu kena pijak huhuhuh dah le kurus...remuk kut tulang dia...

ohbukan said...

mimi: memang...selagi boleh bangun...semua benda nak buat
kak dyt: tengoklah, nanti mesti rasa nak pijak2 jer maid tu semula, sesuka hati dia jer terajang dan dipjak2 anak org mcm nak nangis tengok

Borgeeb said...

kalau nak ambik maid memang kena byk bermusabahah diri... sama la juga bila hantar kat org bila kita gi kerja pastikan kita hantar pada pasangan yang bertanggungjawab dan memang sayang anak-anak termasuk anak kita.

Kalau dengar cerita Kak Anita (PA kat INTAN), dia hantar dekat dengan rumah di Kuaters Jln Duta, polis suspected anak dia kena dera, macam mana baby umur 6 bulan patah tangan, yang pelik patah antara bahu dengan siku.. bukan senang nak patah bahagian tu... tu la.. kata Kak Ita dia dah rasa pelik sebab anak dia balik lebam-lebam.. tapi keep on think positive...bila dah patah terus menyesal.. sebab katanya Allah dah kasi petunjuk tapi tak nak siasat...

sedih kita sebab budak tu kecik dah bersimen tangan.. waa.... nak berair mata dengar.

dune's_heritage said...

huhuhuh..mell aku baru je seminggu amik maid..skang ni di bwh pengawasan MIL..lepas ni maid all alone ngan heroes...bace entry ko ni buat aku berpikir 10 kali utk amik maid..unless ada sorang supervisor..now thinking of sape yg aku nak ajak dok umah aku utk supervise maid tuh...Ya Allah..risauuuu....

ohbukan said...

kak has: mmg, kalau lah kita cukup kaya, nak je jaga anak kita sendiri 24 jam kan.

azu: kena selalu spot checkler azu...aku pun tak dpt nak advice apa2 sbb takde pengalaman, aku doakan ko ada maid yg baik....aminnn

Borgeeb said...

Maid ni.. awal-awal buat spotcheck dlm dua tiga hari sekali.. timing biar berbeza, so dia tak boleh predict time kita ada wujud.

masuk minggu kedua make sure ada la sekali ke.. so dia tak boleh la cakap dpt lepak sebab dia tak tau bila boss/mem akan balik.

kalau ada rasa was-was pasti kan check/siasat.. sometimes ikut gerak hati.. tak rugi bukan kita nak bersangka buruk.. tapi biar awal2 investigate.. kalau tak ada apa ok.. kalau anything tidak la terlewat...