Tuesday, February 8, 2011

Ouch..that really hurt....so baddd...!!!

Last week rata-rata orang bercuti sakan....aku cuti 2 hb tu jer, sebab hari wilayah...Plan on 1 hb nak bawak anak2 ngan bibik pi OU, main kat playground ciya ngan zara...Rabu nak ke LPPKN, KL sesambil nak melancong ke Jalan TAR....raya cina, nak balik kampung, dua2 belah pihak..sangat jauh kampung kami hoccay..haks....

Last-last, plan tunggang langgang disebabkan...??????

 Budak ni haaa....30 hb tu, hari Ahad, babahnya kursus, aku lak ptg tu gi pasar borong, berdua ngan kakak jer sebab nak gi beli barang dapur, lauk dah habis, skang setiap hari memasak utk dinner....elok2 jer habis angkat barang, tgh bg instruction kat maid untuk simpan ayam, tetiba kimi menangis kuat...then dia berlari ke arah aku, aku tgk pintu depan dah tertutup, alamak, tersepit pintu....aku tengok berdarah...aduhaii....jari manis tangan kiri nyer luka sangat besar, ruas pertama dah terkulai...aduh..aduh...aduh.....adik oiii.....panik gak aku, terus jer capai towel kecik kat poket belakang jeans aku, kain tu buat lap mata aku yang berair sakit,

dahler asben kursus, mujur gak belum bukak baju pakai tadik....terus vroom ke klinik, sampai klinik doktor refer ke hospital...ingat nak gi spital putrajaya jer, tapi doktor advice pi SJMC, sbb takut lambat....sebelum tu dah tipon asben dgn menggigil..."Abang, balik sekarang bang, tangan kimi tersepit pintu, dah nak PUTUS..."
 Doktor suh balik ambik baju ngan susu dulu sebab takut nanti prosedur lambat ke apa ke...balik umah asben dah sampai...kimi menangis masa awal tadi jer, la ni dah senyap jer...masa awal kena tu aku takdelah nangis tapi mata aku berair sebab sakit mata, berjejer2 air mata kiri aku, bibik suh tenang, takut sbb aku drive kan..aku kata, saya bukan nangis, saya sakit mata....huhu....

Packing barang, zass ke KPJ hospital, dulu Selangor Medical Centre...asben kata situ ok, cepat...guna ING oklah kot..sampai kat emergency, tukar balutan, si kimi time lain ok jer, sibuk nak main, dgn mulut becok as usual...tapi part doktor mai jer tengok mesti meraung pastu sikit kata dah..dah...haha...pastu sorang doktor chinese datang, dia bagi salam...saya doktor askandar..ooohh..islam rupanya, ingat cina tadi...dan dia bgtau nampak serius gak luka tu, kena x-ray...pi x-ray, syukur tak kena tulang, tapi mmg nampaklah gamabr tu jari nyer terkulai, mmg sikit lagi nak putus...

Sejarahnya kimi ni mmg sangat2 suka tutup pintu depan tu..memula aku pun tatau sebab apa, sampailah satu hari tu dia suh aku tutup pintu masa dia tgh makan malam, masa tu maghrib, dok suap dia makan nasik, dia suh tutup pintu, adik tatut....(adik takut) dia kata...kenapa adik takut? nanti cat masukk....oooohh patutler dia asik tutup pintu jer...aku dah beli door stopper paling besor aritu, sendal bawah pintu, dia cabut dulu getah tu, pastu isap macam ais krim, pastu tgn lagi sebelah, gedegang, tutup pintu, ish...dahler tutup pintu tak reti pelan2...option lain, bibik letak karpet supaya tersekat pintu bila adik tolak, pun dia tau caranya, di lipat hujung karpet tu...pehtu gedegang lagi..aduyaii....last option aritu asben ikat pintu ke grill tingkap..haa...baru ok...tapi ptg aritu tak sempat nak ikat, tgh sibuk2 kan...hmm..nak terkena...

Warded satu malam, kena jahit...ni sebelum dijahit, aku dgn baju siang masih ada kesan darah, asben balik rumah ngan kakak ambik baju aku. Masa kat hospital mana2 nurse tanya, siapa buat? kimi akan jawab..Pintu....

 

Full bius, so dia masih tido lepas dijahit
Mak ngan adik2 yang baru balik dari Cameron singgah kat sepital, masa dorang sampai adik tgh kena jahit, dalam pukul 7:45pm sampai kul 9 baru leh balik wad.  Lepas kena jahit adik menangis jer, tapi mata pejam, masih mengantuk...kesian anak aku..

 Dengan mamanya yang masih sakit mata, the next day...selamba jer budak ni, bukan tau sakit, bukan tau serik...sibuk nak jalan dalam wad tu...kita yang ngeri dengan dia memanjat, usik sana usik sini...
Wan ngan atuk mai jenguk pagi tu, bawak sepupu budak2 ni, sya2 ngan shahir, acik siti (biras) - mama sya2 ngan shahir yang keje kat situ pun mai, acik siti kata kawan2 dia bercerita pasal kimi, dorang panggil budak dah...dah....sebab belum apa2 dah kata dah...dah....dan kata siti lagi, Dr Askandar tu actually doktor ortho, ingatkan ada kena tulang tapi mujur kan tulang takde apa...Check out tghari 31hb, so dgn auomaticnyer, aku EL...


 Hari wilayah tu duk umah, mak ngan adik2 mai lawat kimi...

Khamis, balik umah mak, jumaat pi Jalan TAR ngan adik2, aku nak carik tudung pink....kimi tinggal ngan mak, sampai melepet gak jalan...plan nak balik klang haritu, asben dah pesan balik kul 2:30pm tapi waktu tu, masih mencarik tudung..huhu, misi belum selesai....so instead of 2:30 pm balik umah, tambah lagi 2 jam 30 minit, kul 5:30 baru sampai umah, muncung dah asben....hehe...yelah, bukan senang tau nak dpt peluang pi jln tar, dgn susah payah heret pichah yang buat perangai sbb letih ngikut mama..si pichah siap buat plan, mama hantar kakak balik rumah opah dulu, lepas tu datang lah sini balik dgn acik ngan mi chu...iyolah tu, kalau dah balik ingat

malamnya mak nak belanja BBQ chicken kakak kak dy tapi kedai tutup rupanya, mujur adik tauke ada, leh sms tya...so decide carik makan kat bangi, pi singgah rimbun cafe....kakak yang dah kepenatan ikut mama pi soping siangnya, dah melepek....





Rabu, pi bawak lagi jumpa doktor utk check progress..luka dah kering and getting much better...isnin depan (semalam lah) boleh bukak jahit...

Semalam pi hospital, doktor Abang Askandar Kamel Basrull (haaa...siap nama penuh tu) dah pesan Rabu aritu, nanti mai mintak ubat tido ngan nurse, so sampai sana pukul 9 lebih, nurse bagi ubat dalam pukul 10:15 am, jenuh suh dia tido...dari kul 10 lebih tu, sampai kul 12 lebih baru dia tido, dah macam2 pose, dah merata pusing jalan, suh tido, sambil berdukung, tak gak tido, nak pengsan dah rasanya aku ni haa....dan akhirnya nurse suh duk bilik treatment yang gelap, barulah tido after dekat 1/2 jam gak duduk situ....




Ni lah jari yang kena tu, dah bukak jahitannya, syukur gak boleh bertaut balik dagingnya dan kuku pun tak rosak...adik....adikkkk.....ngeri mama.....jangan buat lagi tau.....tapi, dah pun memulakan semula aktiviti tutup pintu....huwaaa.....

6 comments:

Ms.Lilies said...

aiyok mell...
ngeri aku baca cite ko ni...
tp sib baik nothing really2 serius jd kan

Book Charms said...

tulah mi, mujur gak...

Bidadari said...

ngeri ngeri... dah tengah baca kena kepit pintu je dah rasa tak sanggup nak tengok....

alhamdulillah.... pengajaran utk semua yg ada baby...

patut la lama juga tak nampak entry mel...

ohbukan said...

kak has:haah kak, sibuk ngan si kecik tu...hopefuli takdelah anak kekawan yang kena gitu

adenium said...

aloo cian nya.... get well soon kimie boy...

Book Charms said...

tq aunty sid...