Wednesday, February 23, 2011

Kronologi Si Minah Sengal Siri II

15 Feb (Selasa-Maulidurasul)
Masa kat surau, tgh tgk anak2 menjawab soalan kuiz dari Abang Kartunis GAYOUR (kak dy mesti minat ni..haha) asben dapat call dari ejen dan jugak minah sengal tu, tanya bila nak balik, ada nak 'bicara'..mangkuksss...

Kami pun balik rumah, sampai2 rumah dia tgh marah2 kata jiran sebelah ngata-ngata dia tak mandilah, itulah ini...kami panggey jiran sebelah, dorang budak2 bujang, ada syarikat contactor sendiri kot, sbb ada banner kat pagar...ada pekerja bangla dua orang...bebudak melayu tu plak oghe kelate....setakat ni takde apa pun, aku tak pernah tengok pun dia kacau kami ke apa ke...kitaorg pun belum berkenalan ngan dorang, aku segan nak tegur2, tunggu asben tegur dulu.

Budak tu tercengang bila kata bibik tu kata dorang ejek2 dia, dia bgtau pagi tadi mmg ada dorang berkumpul masak2 kat dapur (budak2 bujang rajin ni, hari2 kelentang kelentung bunyik lesung), tapi takde pulak ngata sesapa...aku pun bgtau budak tu, minah tu salah paham kot...

minah tu kata, dia dengar orang ngata2 dia, pintu berkunci..ater...? pintu konci caner ko leh dengar lak, melainkan ko pasang telinga kan...aku pun tak penah pasang telinga dgr jiran ckp apa..apa kes????
pastu dia sebut, ntah gambar iis di masuk ke internet, fesbuk..(waahhh...kelas ko kan tau fesbuk bagai...) , pehtu dia kata dia baru call kampung, guna phone mamat indon belakang tu..LAGIII????...hangin aku sound dia, kan saya dah cakap, jgn pakai telefon org tu..dia buat derk jer..mcm nak naik jer kaki ke muka...haha...sabor..sabor......kalau takde org ngajar dia ni takkan tau...aku saspek org belakang tu jer hasut2 dia...

asben suh dia kemas semua barang dia...dia kata esok dia nak balik indon..piraaahhhhh..aku pun lagi suka tawwww....dia ingat nak balik sana mcm naik bas naik teksi jer kot, main tahan tepi jalan...dia tatau kami nak htr brainwash ke ejen.....

Sampai umah ejen, kami explain kat ejen things happened, etc..etc...ejen pun explain gak masalah2 dgn maid sebelum2 ni, ada yang ngaku jadik buta sebelah..dia test nak cucuk garfu, berkedip lak matanya, nak bunuh diri, dia tolong ambikkan kerusi, letak kat tepi balconi, suh maid tu terjun, takmau lak...berlakon jadik gila..tetiba jer, duduk main batu.....semua dia setelkan. Oklah, kalau mmg dia dpt bantu oklah..aku tak suka bila minah tu suka tuduh2 orang. Dah kes fitnah dah tu...



Aku senaraikan balik statement tak boleh blah dari minah sengal ni...
1) Mem ngata-ngata pasal dia makan itu makan ini
2) Jiran sebelah mengorat dia
3) Kami pasang CCTV dan jual gambar rakaman dia pada jiran-jiran
4) Jiran sebelah rumah pasang CCTV, intai dia, masukkan kat internet dan fesbuk
 Itu fitnah belaka yang Arif, izinkan saya hempuk kapla dia...

dan lately jugak dia seolah-olah mencabar aku...dengan membuat benda2 yang aku pesan jangan buat:
1) tak pakai tudung masa asben aku ada kat rumah
2) pakai baju kecik yang aku dah suruh dia simpan, dan kalau nak pakai, bila dah balik kampung baru pakai...dia pakai gak on 14 Feb tu, aku tau dia saja nak suh aku sort of marah dia, tapi aku buat derk jer...

Aku kumpul jer lemak dia...
Selasa....Rabu..Khamis....aku buat balik keje2 lama aku..kemas rumah, mencuci, mengemop...menggosok...bahagianya ku rasa....Jumaat...Sabtu...bertolak ke Hot Spring Sg Klah (credits to kak Sid sbb promo kat blog), nak g wedding best pren kat Ipoh Ahad (20 Feb)..masih bahagia tanpa minah tu..nanti entry lain ek kisah ber hot spring, skang masih citer HOT kat maid...

20 Feb (Ahad)
Elok2 jer masa on baru nak gerak dari wedding member tu, asben dapat call, dah boleh ambik minah tu, aiseyyyyyy...tapi ejen tak segest any solution pun.....sepanjang on the way balik dari Ipoh, rasa tak seronok dah...bincang2 gak ngan asben, letak kat rumah mak, sbb tanak dia bergaul ngan org belakang tu yang dia pinjam phone...

Sampai umah ejen, isteri ejen tu kata minah tu tak tido, malam2 mundar mandir dlm rumah, pastu tgh2 mandi pagi, keluar terkocoh2 dari bilik air marah2 kakak tu, kata dia pasang kamera dlm bilik air sebab tu semua org boleh tau dia mandi, buat apa...etc...kakak tu kata padahal itu loceng...pehtu ada gak satu malam tu kul 3 am, kakak tu tgh berinternet, dia terjah masuk bilik tido...marah2 tak tentu pasal..tuduh2 yang bukan2...
ejen pun bgtau, dia mmg pelempang sedas dua minah tu sbb geram suka suki jer tuduh orang...

Masa dia dgr budak2 main kat bawah dia kata, orang2 tu cakap, dia curik duit majikan, curik baju majikan...dgr pulak announcement dari masjid, announcement maulidur rasul, dia kata orang nak bunuh dia...

masa kami on the way nak ambik dia, dia kata ada orang bagitau, majikan nak datang, ambik dia, tembak mati dia...sangat crazy hoccay....

masa kami sampai tu berulang2 dia cakap...hello, kalau memukul orang, membunuh tu tak salah, tak berdosa, mmg aku nak hempuk jer minah tu...dia suh kitaorang janji jgn apap2kan dia lah apalah...asben aku pun dok pujuk2 dia sbb kerja semua ok, kami suka..huh..kalau haku, confirm suh hantor balik naik tongkang jer..dah byk sgt citer2 yang diaorang suka buat kisah2 palsu yang aku dengor kan..dorang ni pandai berlakon...tak tau lah genuine ke tak ke'gilaan' nyer tu

Masa suh kemas barang pun, hampir ke pelempang lagi ngan ejen, sbb dia tanak ikut  kami....kami nak htr umah mak...sepanjang dlm kete pun dok ulang2 cakap yang bukan2 tu smpi sekali tu aku naik hangin, tinggi suara aku...

Sampai umah mak, aku suh dia semayang maghrib, dia tanak..hampeh...pehtu dok nagging kat kami laki bini, sakit betul hati..aku ngan asben explain kat mak...mak pujuk2 gak dia...suh stay sana...dia sibuk nak ikut kitaorg, puas nak tinggalkan dia sampai aku laki bini tak makan, sakit kepala, masuk angin...dia nak ikut balik, kitaorg kata tak balik umah, terus gi umah mak, pehtu dia kata, selalu kan mem ajak, aku jawab balik, yelah, selalu sy ajak kamu tak nak ikut, ni saya tak mau bawak kamu...kami takde kat rumah, kerja luar 3 hari..pastu boleh pulak dia merayu, biar jer dia duduk sorang kat rumah, kunci jer dia kat rumah tu...B*B!!!!!!!!!!!!!!!!...astaghfirullahalazimmmm...hehe....teruknyer mulut aku...mujur jerit dalam hati jer..bayangkanlah kami penat jauh berjalan, kena lak melayan karenah yang mcm tu...confirm rasa nak mengamuk, asben yang much cooler than aku tu pun dah berubah muka dah jadik kaler hijau tua...haha...nak jadik hulk dah...dia suh tak layan, masalahnya minah tu nak pegang2 kami, nak peluk kaki, laki aku marah, jgn sentuh...dia kata...

masa nak lari dari dia, nak tinggalkan kat umah mak tu, masyaAllah...tensi dan tegang giler..macam budak kecik nak ikut pi supermarket...(sila ikut loghat idah.....tingat idah tetiba)...last2 dapat mak pujuk dia masuk bilik..kesian sebenarnya kat MIL, sbb mak ngan abah pun bukan sihat sgt, kang BP naik...dahler adik ipar dgn abby kecik, baru abs pantang, tapi aku takut dia bercakap lagi dgn mamat belakang rumah tu...nanti ntah hapa2 lagi jadik...

Kami balik smpai umah kul 11pm...dlm kelaparan, kemarahan, kegeraman dan ketensionan...tido dalam kul 12 gak..esok nak keroje..

21 Feb (Isnin)
Abang sms dalam pukul 9 lebih..opss...asben...kang ingat abang aku laks...dia kata dia ke rumah mak, nak ambik minah tu hantar ke ejen semula...later dekat kul 12, aku call..he's on the way to the office, nanti he'll call me back..ok..dalam kul 12:30tgh asben call, bgtau dia dah htr ke ejen, suh htr balik...legaaa......pehtu tya kat asben, mak kata dia macammana malam tadi? katanya, tak tido..kul 2 pagi abah bangun, suh dia tido...pagi2 ngendeng2 kat semua org kata nak balik jumpa anak..silakan balik...aku lagi suka

malam tadi, ejen call, kata takut lak bila dah beli tiket, nak htr ke airport buat hal lak tanak naik flight ke apa ke...asben mcm regret tinggal kat ejen lelama, sebab dia kata...sebelum ke ejen, minah tu tak kronik, maybe sbb kena pelempang, jadik weng terus..hmmmm ntahlah....

22 Feb (Selasa)
Asben bagitau ptg smlm dalam kul 4, dia nak balik umah ambik pasport minah tu, nak kasik ke ejen sbb nak htr balik, agak bertambah lega aku dengar, tapi masih takkan lega sepenuhnya selagi aku belum dpt berita...dia dah fly....

Kul 5 lebih, asben call...dia kata "Berita buruk untuk sayang..." TIDAKKKK.....aku tya apa? "Dia nak balik keje" What the...??????" Muka aku kat phone terus berubah, say NO....suka2 hati jer.." kata asben dia mcm dah ok..haaa...see....nampak sgt dia tipu berlakon bagai sebelum ni kan...Ok, asben kata..

Pukul 6 lebih, masa tgh driving back home, dok call asben sampai berbelas kali, tak angkat..ingat nak tya, kalau dia bwk balik minah tu, aku siap2 nak ambik anak terus balik umah mak aku jer..or, kalau takde, nak mintak pick up bebudak, sbb hari dah start ujan...tak berjawab call aku....

Pehtu dpt call back dr asben, dia bgtau, kat rumah mak, bwk minah tu...What the...???again....ejen pulangkan dia balik..hampehhhhhhh...............!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Sms kak cma, mohon simpati...huhu.....mekasih kcma..

Then, aku sms adik ipar tya minah tu nampak stabil ke apa ke...dia kata td mcm ok tapi baru masa maghrib tu bercakap semula ayat2 gila dia tu....

Asben msg, kata nak balik lepas maghrib..oklah...aku tunggu...tunggu punya tunggu, dah buat keje2 rumah, anak2 dah santap semua, lepak2 dpn tv sambil iron baju, dah kul 8 lebih, tak muncul gak asben...later dia msg, tak balik lagi...dan ada gak msg adik ipar, kata asben aku ngan mak bwk minah tu berubat...bengang kan...asben bukan nak bagitau apa pun.....mujur gak adik ipar jadik penyampai berita...thanks noein...

sms asben suh call ustaz kat kedah utk tgkkan minah tu..aritu aku dah call, dan dah emel ke dia gambar minah tu, mintak tgk, genuine ke dak kegilaan dia tu...kalau penipu..mmg aku nak siat2 mulut dia...

tunggu punya tunggu...dkt kul 10 aku call asben..(See...bukan dia nak call maklum kat aku pun)...dah kul 11 lebih baru asben sampai umah... panaskan mee rebus yang aku beli kat pasar tani tadi siang, sambil tunggu dia makan, tya lah lebih kurang...pasal minah tu

asben kata....ustaz (kawan mak) kat port klang tu buang saka...PORT KLANG???? sampai hati kan tak bgtau pi sampai port klang, isteri kat rumah menanti dlm kerisauan....

tapi aku malas nak meluah perasaan kat dia, mesti dia tgh berserabut gak pasal minah tu..biarlah aku simpan sendiri jer... :(

asben kata, saka2 tu di kurung dlm botol air, snap gambar botol ngan hp, boleh nampak hantu2 nya...asben tak berapa nampak tapi mak ngan minah mangkuk tu leh nampak....kena tanam botol tu..tapi kalau org bukak, akan carik balik tuannya..

Haaa...kan dah kata, dia yang bawak...tapi setau aku, kalau org ada saka yang dia sendiri tak tau, takkan buat perangai mcm minah tu pun....asben pun kata, campurlah...saka ngan mengada...to me, seems so MENGADA only.....so, skang, dia akan stay kat rumah mak...kalau progress teruk, maybe akan hantar balik...MAYBE yer..cuma MAYBE......Ya Allah..stress aku.....




4 comments:

Ms.Lilies said...

aiyo mel..aku yg baca pun stress!!

Book Charms said...

ko stress ngan minah tu ke ngan asben aku? haha..

Dy said...

Den pun turut terasa stress bila asben mu iteww tak call...hahahahaha...

Awat pi simpan lagi minah giler tu...ini bukan sengal ini giler namanya. Baru ni kak dy baca kat mana tah psl maid nih ler mak dia meninggal kt kampung..majikan kata balik ler tapi dia taknak sebab dia kata buleh ke dia balik masa dlm kontrak keje nih...sekali tu majikan dia nampak dia berjalan tegur ler sekali dia jwb dia bukan maid tu dia nama lain...suara pun suara budak 5 thn...upanya saka dia tu umur 5 thn...bila dia risau sgt itu dtg saka dia tu..


Baik ler jgn simpan lagi ini pompuan....dorang ni mmg bwk saka sekali dtg sini. Brp umur dia nih?

Kartunis Gayour??? Den minat Kartunis Ujang jer...

ohbukan said...

kak dy: umur masuk 40 tahun tahun ni, kak dy tolong bgtau kat asben saya, saya dah suruh htr balik......