Friday, June 11, 2010

Apa hal makcik nih????

Rabu ngan Khamis aku cuti....habiskan cuti gantian
Rabu (9 Jun 2010)-date ngan Kak Su tgk LBS....hoho..kak su sampai MV seawal 9:30am, kedai pun tak bokak lagi, kak su lah yang tolong belikan tiket..mekasih kak su...manusia ramaiii....iyolah, cuti sekolah kan....tapi memandangkan awal lagi,aku sampai kul 10 lebih tu pun, parking baek punya, dekat entrance, ada lagi 400++ bay kosong

Overall...LBS best..berbaloi2 bayar RM7 tu....haha (kedekut kan haku...pi hari rabu), review mcm orang lain review gaklah...cinematography marbeles, photoshoot angle mmg superb, banyak close-up punya shoot...antara yang best punya, kamera fokus pada gaya badan ngan air muka, face expression...body language without script also can tell stories....then, rasa nak pegi melancong jer ke kampung tempat kasyah stay tu...mcm nyaman jer...cuma masalahnyer, pondok lubang2, guane nak tukau baju nanti..erkkk....
jalan cerita pun not bad....pelakon cun2 semuanya except hero tu...biasa jerlah si farid kamil kan...sbb tak minat dia...lol...

Tgk kul 11:3-0am, habis kul 1:45pm, zrasss...pi toilet dulu then solat...sringggggg...menghilang ke jalan tar..kak su ngan kakak ngan anak buah dia dari kemamang..mari soping baju raye kat mv, kelas gitu kan....kak su cadang nak ke ikea plak lepaih tu...aku nak gi belikan adik aku set bersalin kat semua house...
Pi jalan tar, mujur gak ada lah terselit parking kat tempat parking biasa aku pi tu..open parking, so aku rasa secure sikit berbanding parking mana2 basement shopping mall sebab sengsorang kan....main celah jer kat hujung jalan, moga2 tadak org tercium bontot kete aku tu....huhu...aku set jadual aku ptg tu kat jalan taru boleh 2 jam jer, meaning? paling lewat pun  kul 4pm mesti chalo....or before 5 lah, kasik diskaun lagi..hahah....

Siap2 beli set bersalin tu, pi carik toiletries, nak ke M*din tapi ujan, so stop kat Ha*iffa jerlah, barang situ mahal sikit tapi sbb ujan dah turun, beli jerlah dulu kat situ...pastu redah lah ujan dari bangunan ke bangunan, melompat katak dan berlari2 anak...masuk ikut pintu belakang nago*a, padahal bukan nak tengok kain pun, tp sbb nak avoid ujan kan...buat2 lah syarat pegang kain sana, sentuh kain sini, jalan pelan2 sikit...hihi...berlakon u olss...pehtu berenti sat kat depan pintu masuk..betul2 terberenti depan makcik mintak sedekah...
Makcik ni mmg setiap kali pi jalan tar, tak pernah TAK JUMPA yer....dan aku pun dah tau sgt, nanti lepas dia dah dpt 'sumbangan' dia akan masuk SOGO, jahat kan sangkaan aku..bukan  apa, dah byk kali sgt aku tgk mak cik tu masuk sogo, belek barang, maybe dia belek jer kan..window soping, argh..tak kira...nak buruk sangka gak..hahah..bukanlah aku berniat nak menghina peminta 'sumbangan' ni yer..sila habiskan baca dulu....
Makcik tu tegur aku....
"Puan, saya dari..bla..bla..bla...Rumah untuk anak2 HIV" bagi brosur photostat...aku layan kan jerlah, sbb aku pun stuck sbb ujan kan, biasanya aku just senyum dan berlalu jer..atau dlam bahasa kesat, blah jer...
"Puan ni cikgu ke?", tya makcik tu..."Bukan..." jawab aku sambil senyum macam biasa lah kan...
"Puan ni cantik..." hiks..amboi makcik ni, memuji laks..pastu dia tya pasal anak, dah berapa orang, laki ke pompuan...dia speaking tau...
Sambil belek2 brosur tu, hmm..berapa kali punya potostat lah, tak nampak sgt dah....aku pun kata kat makcik tu "Baju, mainan..boleh hantar ke sini lah yer?"
Mak cik tu jawab.."Baju, buku, mainan...dorang dah banyak sangat dah..Ni nak mintak wang nak bawak budak2 pegi jalan-jalan, nak belikan chocolates, ice cream...dorang pun nak jalan-jalan juga kan..."
Ermm...aku mmg tanak hulur ke makcik ni sbb aku was-was...
Aku pun jawab " Takpelah, saya simpan brosur ni, buat masa ni takde nak bagi sumbangan lagi.."
Aku tak sure dia tak dengar ke apa yang aku cakap..Dia pun balas "Sumbangan di sini..."sambil tunjuk diri dia...aku tauler makcik...."Yelah, saya takde nak bagi sumbangan lagi sekarang..."
"Sumbangan di sini...!" dia mula naikkan suara..ish..makcik ni tak dengar ke hapa aku cakap tadik?
"Yer....saya tahu, tapi saya takde nak bagi sumbangan lagi sekarang..."
"Sumbangan di sini...!"ya Allah..dia macam marah n high pitch punya voice..sabor jerlah..apa kes????
"Saya tak de nak bagi lagi masa ni"
Zappp...dia jeling, muka automatik masam mencuka, alih muka, ambik balik brosur kat tangan aku, blah..ish>>>KURANG HAJAR pulak dah orang tua ni...sabor jerlah......ikhlas ke tak ni mintak sumbangan...sakit hati pulak aku...
Lepas tu after few seconds...nak tergelak pun ada sama sbb mmg aku tanak kasik dan saja habiskan masa layan dia kan....
Pehtu dia gerak pulak ke sorang kakak ni, sambil bisik2 gak, mesti skrip sama ngan skrip dia cakap ke aku tadik..muka pun  manis jer..aku pun tak tunggulah nak tgk kakak tu bagi sedekah ke tak...

Lain kali aku nak sound kat dia...nak tya mana kad JKM...menyampah lak aku nengoknyer..kalau nak carik sumbangan untuk anak2 tu bairlah ikhlas dan jangan nak menipu..Allah maha mengetahui...kalau betullah dia mmg carik duit utk the kids, aku rasa Allah mesti lembutkan hati aku nak menderma kan...

4 comments:

Ms.Lilies said...

hoh...serupa kat dpn maybank sini...tiap kali aku pi mesti mintak utk anak yatim..
1st time tu hulur gakla..abih tiap kali pi situ sama je orgnya haihhh...aku buat2 xnmpk je...wakakakaka giler keji

ohbukan said...

tulah..bila ada orang ambik kesempatan gitu, sakit hati gak...bukan menyenangkan anak2 yatim tu, menyusahkan lagi ada..bila org ramai dah tak percaya

Dy said...

Tapi dia tu mmg betul ambik derma utk anak2 rumah HIV tu..dia sendiri ada HIV..selalu kuar majalah , paper..memang dia akan beli barang dapur kat supermarket dibwh tu...sebab kt area situ ada ke supermarket ..ooo ada ..Giant kt MJ...hihihihi...sebab senang dia lepas beli barang terus naik bas balik....tp mmg semua org dia kata cikgu dan dia speaking london ...dia mualaf...

ohbukan said...

ohooo....den dah burok sangka laks..hihi, tapi cara mcm tak kena laks...marah bila org takmo kasik derma...nak org derma ikhlas, mintak pun kenalah ikhlas...