Thursday, November 19, 2009

Tadak rezeki

Poster iklan tu aku tgk dari 2 minggu lepas, tertampal kat partition dalam opis, emel pun dah dihantar pada semua memaklumkan pasal tu, aku pun dah decide, aku nak buat tu...

maka today is hari yang ditunggu-tunggu, berkobar2 semangat patriotisme aku...lama dah aku tak buat tu..nak sangat, niat mmg selalu ada tapi ada jer yang menghalang yang menyebabkan aku akur dengan ketentuan dan peraturan sedia ada..

dalam pukul 11 lebih tadi lepas meeting aku turun bawah ngan kak shida, ke Dewan Serbaguna kami tuju...sampai2, isik borang dulu..buku rekod kecik merah tu aku tak jumpa lak, semlm carik tak jumpa, sebelum ni mmg aku simpan dalam fail sijil aku...ish time diperlukan tak jumpa lak (biasalah tu kan...)

isik2 borang, q kat stesen cek menda lain plak...dah timbang berat..yess..berat masih belum naik hingga mencapai tahap sebelum ini...masih leh konsider....hahah...

pastu time pekerja tu nak cucuk jari aku....dia pun interview2...aku maklumkan aku brea*tfeed anak aku umo 9 bulan lebih....huwaaaaa.................depa kata tak leh buat tu.......sedihnyer, tadak rezeki, tapi at least aku dapat satu lagi pengajaran...

kalau kita nyusukan anak, umur anak bawah 1 tahun, TIDAK BOLEH menderma darah.....kena tunggu dia sampai setahun lebih dulu.....huhuhu, tambahan kepada peraturan sedia ada..yang aku tau:

Tak leh derma darah masa:
Pregnen
Peod
Tidur less than 5 hrs the nite before
Kalau tak sihat
Tak makan before
Ada penyakit2
Multiple sex partner
Prostitute/sex worker
Berat kurang 45kg
so, now the list tambah lagi..
Breastfeeding.....sila ambil perhatian yer kaum2 ibu....kalau ada niat murni nak derma darah, pls consider gak syarat ni.

aku ni bukan rajin nak mencarik kempen derma dare ni..kebetulan ada kat opis dan aku ingat syarat semua aku penuhi, tu yang excited...takpelah, hopefuli dapatlah nanti ku teruskan niat..

2 comments:

Dy said...

Mmmm....11 tahun dulu ada seorang akak yg baru 4 bulan bersalin begitu ingin menderma darah pada kak dy kerana terlalu simpati....mmg hajat dia tak kesampaian...maybe dia pun breastfed...

ohbukan said...

kak dy: maybelah tu...baiknyer dia kan...