Tuesday, March 2, 2010

Lama dah tak cerita pasal anak2..



Agak lama tak cerita pasal anak2 kan..

Kakak sekarang every morning nak kejutkan ke TADIKA susah...dia mcm tak sehappy kalau nak ke TASKA...apapun, dia rajin belajar..homework semua dia akan siapkan dulu seboleh-bolehnyer kat sekolah lagi, weekend aku kena sit down sebelah dia kasik kuat semangat buat homework...kalau dia menulis aku pun kena tulis sama huruf yang dia kena buat..huhuhu.....bab ni aku takleh lah malas, kena tunjuk contoh dan bagi dia semangatlah kan...kalau pepagi dah terlewat pun nak ke sekolah, then cek buku ada tertinggal nak buat homework aku akan tunggu dulu dia siapkan, walaupun dia baru TADIKA, still..aku nak dia berdisiplin and ambik berat pasal itu satu tanggungjawab, aku tanak dia perlekehkan benda2 yang dia anggap remeh...bukanlah nak bebankan dia sangatkan...kalau masa weekend, dia tak larat, takde mood nak siapkan sekali harung, aku bagi dia ample time, till sunday dan jugak bernego ngan dia..kalau dah siap homework akan dapat gi rumah opah ke..gi kedai ke..gi sopping ka...kira pembakar semangat gaklah tu kan..haha....

Lately aku banyak marah2 kakak..entahlah, ditambah pulak musim panas sekarang kan, asik naik darah jer aku ni....tapi, biaslah, malam2 nak tido...akan dtg rasa bersalah, aku cium dia mcam biasalah then say sorry.....maybe gak sebab aku sangat2 letih..makin letih dan tak bertenaga, jamu mak dara pun tak membantu...erghhh...i need a booster lah.....can segest, anyone?

Kimi pulak sejak dapat 'kaki' memangler tak reti duk diam..ada jer kejenyer, pantang jumpa penyapu, mulalah sapu sana sapu sini..takpelah...rajin anak bujang mama ni...

Hobi baru dia sekarang, melawat dapur, kutip barang, apa2 jerlah yang dia jumpa...then, dummm...campak dalam tong sampah, dia baru discover kegunaan tong ajaib tu kot..dia nampak kita buang sampah dalam tu kan..so dia pun kutip selipar aku...dummm....campak..jumpa google kakak...dummm....campak..haha...so, sekarang, senarai tugas aku bertambah satu lagi, check dulu tong sampah sebelum buang kat dlm tong luar tu untuk dikutip Alam Flo*a..huhu....adik..adik...takpelah, lucu aku menengoknyer....jalan terkedek2...haha....

1 comment:

Dy said...

hihihi comel je Kimi buang sampah yer...meh umah aunty Dy...kemas umah...mainan abang2 ni bersepah...masukkan dalam bakul ajaib..

Sekarangkan memang letih...malas....dulu rajin pagi exercise....sekarang...lagi mau sambung tidur...kul 6.30 baru nak bangun...huhuu