Tuesday, March 16, 2010

Kenduri kendara PART I.

Last Sunday is the big day for my SIL, Ain...nikah is on Saturday (13 march 2010) and the kenduri on the next day...

Nak sharelah kat sini sedikit sebanyak ceritera al kisah kenduri kendara kali ni...

aku tak dpt ambik cuti banyak utk tolong2...kat opis ni biasalah, memanjang jer meeting, meeting pasal bajet..aku....meeting pasal akaun dan kewangan..aku...pasal perolehan..aku...pasal yang berkait2 dgn pentadbiran/pengurusan...aku gak....hmm..nak buat camno kan...kat sini pun tak cukup pegawai...kump sokongan ramai...tapi nak hantar kump sokongan macam tak gamak ler..kesian dorang kang kena tanya nak jawab hapa lak kan..

Sebelum tu aku mintak cuti 12-15 Mac (Jumaat ngan Isnin) dah applied thru HR*IS, pastu dapat lak 'seruan' EPU nak fight bajet for RMK10, scheduled on 15th...bos tak kasikler cuti monday tu...erghh...

Jumaat, aku cuti..pagi tu ingat nak ambik baju utk kenduri yang ditempah, dah pending 3-4 kali, tailor tak siapkan..huarghhh..hangin den...mujur teringat nasihat pichah..

"Mama janganlah marah nenek tu, kesian dia..dia dah tua.."haks.....hihi..pandai anak mama, aku mmg ler tak marah depan2 makcik tu, tak sampai hati plak nak kurang hajar kan...aku amrah2 belakang2 jer...

Aku sakit hatiler jugok..kain buat baju tu adik ipar ku yang sponsor...then gigih aku carik kain yang sama nak buat baju pichah..nak sedondon ler..puas aku ngukur jalan tar nak dapatkan exact corak and color, mujur gak jumpa, sebab trend tu dah out dated sebulan, masa adik iapr aku beli tu kebetulan aku ada gak beli corak yang sama bagi hadiah kat orang, so aku cuba gak trace balik kedai mamat bangla yang juai tu..mujur jumpa...pastu bila dah hantar jahit, berkali2 aku pesan nak pakai tengah bulan 3...first dateline hujung feb...pastu tunda seminggu...pastu tunda lagi...huhuuuuuu...jumaat tu makcik tu kata dia demam plak...menggigil2... huwaaaaaaa..... risau giler baju aku tak siap.....

Disebabkan tunggu makcik tu on friday, aku lambat gerak nak ke rumah mak mertua...anak2 aku dah parking kat TASKA siap2, based pada nasihat laki ku...takut takleh nak menolong pun nanti kalau bawak budak2, esp si kimi..merayap jer kejenyer...bahaya..bahaya....

Dah dekat tengahari gak baru berjaya gerak ke Klang, tetiba, dapat call dr rumate...dia bgtau, meeting ngan EPU diawalkan ke that day, 3pm..hah????!!!! what the....???!!!!!aiyooo....mujur gak Khamis tu dah buat discussion dgn team yang akan pergi ke sana...

Aku bgtau rumate, maybe aku tak dpt join, aku kat klang, tgh busy...so, dia kata oklah...aku mintak dia bawak dokumen yang aku dah prepare...

Dalam 5 minit pastu, bos lak tipon..hukss.....huksss....bos mintak mai gak.....

Kat rumah mak mertua, aku cuma dapat tolong sat sangat, rasa terkilan gak...sempat menempel wall deco, menyapu, menyusun ngan mengemop ruang tamu jer...pastu..zasssss.......ke Pjaya....laju ku berlari 120km/jam....fuh..ketar gak....amek lane kanan jer..lane tgh pun aku rasa orang lain bergerak slow motion, sbb masa aku keluar rumah tadi dah 2:40pm....targert 3:20 sampai...huhu.....

Dalam hati aku kata...kalau aku kena saman, aku mintak sikit bajet rmk1o tu utk bayar saman2 tu..hahah...

Sampai sana pukul 3:40....yelah berpoluh2 ketiak berjalan, dari parking kat luar ke dalam..ke Blok B6 tu..jauh gak....dgn hati yang tak seronok, ditokok pulak rasa penat....bla..bla...bla..membebel jer dalam hati sepanjang jalan....

Sampa bilik meeting, perghh..penuh gler..panaslak tu.....fuh..fuh...fuhh..amek napas...

Ada 7 bahagian dari MOA yang terlibat, kami giliran yang ke 6....adoyaiiiii............satu2 bahagian tu adaler dalam 2 jam itu ini soal jawab, potong bajet sana sini....etc...

Kira2 mau dalam pukul 10pm baru setel turn kami...

One by one...dah masuk asar, kami pi solat sat....group yang dah siap, boleh balik....kami masih menanti....

Lepas asar, berganjak ke lewat petang.....dah nak masuk magrib, dapat selesai bab kami...syukurrr.......pi solat dulu....itu ini...8:30pm baru gerak balik....parking tutup kul 7pm, halamak.....bgtau pak guard, dia bgtau, biasanya pagar belakang tu bukak..fuhhh...mujur...anak2 kat taska lagi....babahnyer masih kat klang....\

Perut lapar giler....kuih dlm meeting tak cukup, mujur gak mak ajak makan tghari tadik, aku mkn gak dulu sebelum keluar..


Sampai rumah kul 9pm....adesss....pastu kat taska lak, kena sound lak, OT bulan lepas tak bayar...ish..bukan ke biasanya OT nanti bila nak bayor next month punya baru bgtau ke....hmmm...aku mmg jenis awal bayar...so since gaji bulan lepas awal...aku bayar awallah yuran...tak byk pun RM18 jer...bukan apa...cuma cara kakak tu ckp mcm pedih gaklah...aku sebelum ni mmg tak penah lambat tapi sejak RMK10, adalah lewat...ada sekali sampai kul 10pm...tapi dalam keletihan dan ketensionan aku malam tu, buat aku jadik sensitif kot, balik umah...penat....lapar...menangis aku....huwaaaa.........................sakit hati.......................

TBC...

2 comments:

Dy said...

Jum ler kita jadi suri rumah.....tak pun kita bukak kedai bisnes sesama...LEGA hati perasaan semua..cepat-cepat sapa nak bagi modal kat kami....bukak kedai yg tak perlu pekerja ramai..kang tension jugak....heheeheh..

ohbukan said...

hehe..kalau ada sponsor modal best ek..takyah bagi byk, byrkan sewa tapak or kedai jer pun takpo..yang lain kita carik..huhu....bisnes kerastangan tugeder2..