Wednesday, January 6, 2010

Hidung Berdarah


Apakah yang dimaksudkan dengan hidung berdarah?
Hidung berdarah atau (epistaksis) biasa berlaku apabila salur darah kecil kapilari di rongga
hidung pecah.
Apakah punca hidung berdarah?
• Kecederaan di hidung
• Udara yang terlampau sejuk atau kering
• Menghembus hidung dengan kuat
• Terlalu kerap bersin
• Ketumbuhan dalam rongga hidung

Hidung berdarah ni dulu masa kecik2 bila terjadi sangat2 lah takut, yelah tetiba meleleh darah ikut hidung kan, masa kecik2 adalah dalam 2-3 kali kena, ada sekali tu sebab terhantuk buaian kayu kat batang hidung...adoyaiii...biasanya setau aku, hidung berdarah kalau badan kita panas dalam..

Lately, dalam seminggu ni, everyday bila bangun pagi aku blow hidung nak kasi clear, mesti ada darah...darah tak banyaklah, tapi still bleeding lah, mixed ngan mukos, selalunya kalau aku stay kat hotel then the aircond is too cold, akan berdarah gitulah hidung aku, so am assuming, sebab aircond gak maka hidung aku berdarah, tapi bila dah jadik everyday ni, risau gak...malam tadik try cover kepala, pakai serkup masa tido, kelako jer...tak sampai pagi dah tanggal...tapi pagi bleed gak, cuma sikit lagi dari biasa...maybe malam2 mmg kena bungkus kepala, anyway...asben dah bising ajak pi klinik...ok..nanti lah weekend nanti kot....hihi....kalau tetiba ada penyakit kronik caner...nauzubillah....

teringat gak kak has cerita dia punya hidung bleed dalam sbb sinus...hmm..apapun, jumpa doktor dululah kan....

5 comments:

Dy said...

Kak Dy dulu pun selalu gak hidung berdarah...terutama jika kipas terusan hala kat kepala masa tidur...bangun pagi mesti hidung darah...masa sekolah kat kelas le selalu kuar darah....lama2 hilang gitu je...sekarang menurun kat Ayie plak...

^faridfaridah^ said...

idung bdarah sbb tlalu sejuk kot aircond..sejuk kering...mcm kat sini, time winter ni mmg pagi2 blow idung cmpur darah sikit...spare air dlm tumbler, bila tjaga minum..at least badan moist sikit..x apa2 aih..tp klu risau sgt,jmpa doc...

zOe said...

a'ah sini kalau dah musim sejuk ..very dry so nak elak nose bleed ni aku pasang humidifier jer dlm bilik ..nak kasi bilik tu berwap and wet sikit ..oh and kalau tidur pastikan ur head is at least slightly above ur chest ..just a precaution lah kan

ohbukan said...

tulah, mmg assume aircond tulah, camni tak layak folo idah ngan bee pi obersee lah, aircond pun dah tak tahan, hihi...nama jer lahir kat kanada...

zOe said...

apernyer tak layak ..lagi lah canadian born citizen kan hehe ..tapi aku sini pun mmg tak thn sejuk ..kata low bp mcm reptile haha pepagi nak shower uwek2 dulu..kalau winter ni asyik hibernate bwh blanket jaa pun..berchenta nak kuar bilik