Tuesday, November 9, 2010

Agak-agak sakit hati + marah tak?

Situasi 1:
Balik keje semalam tengok shelf buku kat ruang tamu diubah dari kedudukan asal...ish...dahler aku tak suka pose shelf macam tu...

Naik atas, bilik iron aku pun di ubah gak susunan, bakul mainan anak2 yang sebelum ni dok dalam bilik belakang, paling kecik sbb senang nak simpan balik...diletaknya kat bawah barang2 lain, hampehs, anak2 nak main macammana? nak suh kena hempap ngan beg2 tu ke?

Bilik dia pun diubah, tu tak kisahlah asal ko selesa kan...

Aku suh dia ubah balik shelf buku tu....ko ingat ni rumah kau kah nak senang2 ubah....


Situasi 2:
Semalam gak, sebelum aku masuk rumah, pichah jerit2, " Mama, bibik basuh baju yang lama-lama sangat.." Aku jengah bilik laundry, isk...itu baju2 pichah yang dah kecik tapi kimi masih belum muat nak pakai...aku simpan tunggu time sesuai nak bagi kimi pakai, dengan blouse, skirt, kaftan pichah...aku nak reserve untuk 'adik' baru nanti2 lah kan..kot dpt baby girl lagi ke....Bila aku sound, menjawab pulak tu.."Takpalah, bagi adik pakai...." Adik pakai..? Baju pompuan ko nak sarungkan kat anak bujang aku ke hah????!!!!!

Rasa nak terajang jer pintu nih....hiyahhhh....


Situasi 3:
Aritu terjumpa purse lama aku, masa bujang kot, aku mmg suka simpan purse lama sebab bila dah lama2 akan nampak cantik balik kan...tapi yang ni dah koyak, so memandangkan dah takleh guna dan rumah pun dah banyak sangat 'sampah' harta karun aku ngan laki aku simpan, aku decide buang jerlah...

Esoknya, minah ni mai kat aku, kata dia ambik dompet tu, "Aku kata, dah koyak, tak payahlah...." Dia jawab "Tak apa, jahit aja yang koyak..." Hish, selongkar sampah pulak kejenya...

Situasi 4:
Aritu kan kakak ipar ada bagi baju kat dia...balik tu dia mintak baju kat aku...ish...minah ni, duduk tak sampai seminggu dah pandai mintak2..aku tak berapa gemor ni, aku mmg ada niat nak kasik, tapi sabar2 lah kan...hagak2 lah jugak..bukannya ko nak gi memana sangat pun, baju ko pun dah dekat 10 lai dah aku tangok, cukuplah dulu...Siap tanya, aku dulu kurus ke gemuk...macam dia...yelah, dia sebenarnya nak tau, kalau aku kurus dulu, mesti banyak baju aku boleh hand over ke dia kan...Hampeh...tak jadik aku nak bagi.."Aku jawab jer, takde, saya baru bagi adik..."

Tak lama lepas tu, mintak pulak baju kurung...hampeh dua kali...aku kata "Takde jugak.."

Pastu dia sibuk jer citer, baju kakak ipar aku banyak sangat kat rumah...woiii...suka hati dialah nak ada baju menimbun pun...busy body lah pulak

Jiran aku anak rapat2 pun dia sibuk, bila jiran tu ada lori pindah barang mai, elok2 duk dalam rumah, terus dia capai gunting nak pi potong rumput, sambil kata kat aku "Mau angkut-angkutan lagi ya jiran.." Wohoooo....sangat thye busy body... boleh dia menggunting rumput tu masa matahari tengah tegak, dalam kul 11 lebih ahad aritu....

Minah ni, laki aku kata dah takde keje, sebab tu boleh ubah susun atur perabot, hari2 merumput...meh aku bagi keje sampai pengsan..KAU NAK?????

Sabar mel...sabar..ni mesti PMS...

10 comments:

sinahuy said...

waduhh sudah dibilang jgn diberi muke indon nih..memandai2 ni mmg nk kena terajang tgk!!

Mama_anggun said...

tuh la pasal...iskk...sabor je mel...tuh je yg akak leh tolong...geram gak baca nih...iskk...iskkk...

wat baik salah...wat tak baik pun salah...apo la yg dewang nih nak agaknya....pelik2..!

sato17 said...

pergh..kalo saya pon menyirap jugak..huhuh..sabar ye kak...

ohbukan said...

fuh, mujur kengkawan sekapal dgn ku..haha...

yuhanis/kak su/jujie: kang kalau langsung tak bagi muka, pikir dia tu manusia gak, kang dibuatnya apa2 kat famili ai, sgt tak rela...

apapun, den sendiri kena gak belajar how to handle dan bertolak ansur di mana perlu jer dan jgn biarkan dorang melampau....help..help...need guidance

dune's_heritage said...

melll....tetibe aku yg naik marahhhh ni...hangin satu badan dah ni...kalu ko takleh nak marah2 ko ambik satu masa yg sesuai ko buat tazkirah..cakap elok2 apa yg ko suke apa yg ko tak suke...aduyaiiii mak nak marahhh niii!!!!

Dy said...

wah....itew bibik sudah menunjukkan belang nya....aduhhhh dari elok2 hati kita senang duduk anak beranak kat umah sekarang sakit hati je lak ngan makhluk asing nih....sabar Mel...jum ke bandung tahun depan..eh kampung bibik kan....

Hanna Lee said...

bibik-bibik ni usah dilayan.....dalam masa 2 tahun eden dah doblas orang bibik.....bertukar-tukar...macam majikan yang teruk plak kan....tapi sebenarnya bibik-bibik ni yang tak tahu diuntung....yang lari 3 orang..ikut bangla..yang nak kerat tangan pun ader..baru seminggu tu sampai..... 2 hari aku duk mengurus kat balai...yang tak lulus FOMEMA...hish poning dengan bibik ni...buh layan jer....kalau buat kerja tak betul tegur jer....jangan bagi muka....nanti dia perasan kita sayang kat dia plak...

ohbukan said...

kak dy: kalau ke bandung, mesti dia sibuk nak ikut...

hanna: mesti pening kapla kan...susah kan deal ngan manusia ni...

Ruby Alias said...

aku rasa mcm baru jer baca crita ko dpt bibik ..ni dah kuar pula crita yg kurang enak begini ..kejap jer nak her true colors eks ..aku baca pun dah rasa semcm jer bibik ko ni mel ..ala2 paparazi la jugak, jgn dia join club ngomong bibik2 situ udah lah abis cerita pasal rumah ko laks tershare sama ..haha ..opss jadi batu api la pulak ..anyway just be careful with her yarr

ohbukan said...

bee: ituler pasal...setakat ni i mmg tak bgtau rumah jiran mana yang ada maid...biar dia duk kat rumah jer...