Tuesday, July 21, 2009

Malam yang hangat

Pergh....tajuk tak hengat punya...18 sx ka hapa ni? hehe...teruskan membaca..

Apa yang aku nak citer ialah apa yang berlaku semalam..jeng..jeng..jeng.....

Masa aku nyusukan kimi maghrib tu, aku perasan kipas siling kadang2 perlahan, pastu laju balik, bila tengok, speed 4...ish, rosak ke fan ni? g depan, check kipas, pasang 5, pun sama...kejap2 perlahan, pastu laju semula....As*ro lak tadak..no service...apa ni????

Pukul 8:5o pm...aku solat Isya'...cadang nak ajak anak2 tido awal sikit malam ni, tiba-tiba di rakaat akhir...blup.....semua lampu padam...kakak yang tgh main panjat kerusi dekat tempat aku semayang berlari masuk dalam telekung aku...si kimi yang tgh tido pun terjaga, terus menangis...alamak...asben belum balik...

Jarang blackout kat sini, tapi kalau jadik pun selalunya tak lama sangat...so aku habiskan solat, lepas solat tanpa lipat telekung, sejadah..aku sangkut jer....ambik si kecik, pimpin tangan kakak...aku selak langsir, hmm..semua unit golap....lepas tu kami pi depan dalam gelap, pi carik torchlight, bukak pintu depan...kebetulan gak jiran depan rumah bukak pintu serentak, dia tya...blackout jugak...haah..the whole block, aku bgtau....

Sebenarnya, biasalah kalau sesekali blackout kan? tapi aku tak penah lah pulak dengan anak2 kecik ni...dua2 dah nangis2...Kakak kata "Jomlah mama, kita pegi lain, kakak nak pegi kedai, nak air 'pink' (air susu strawberry Dutch Lady)", heheh...pandai gak dia... aku pun terpikir nak turun ke bawah, dekat kedai, dekat guard house, rasa selamat sikit....aku siap2 dulu sarung jeans, tukar baju, pakai tudung...ambik purse, hp and kunci rumah....ambik beg kecik, letak pampers kakak satu, pamper adik satu, baju adik sepasang...hehe...just in case...kakak angkut botol susu dia yang ada air 'pink' (sirap bandung)...kat luar rumah, lampu kat corridor ada lagi....jenguk tgk tempat parking, gelap tapi kat tangga cerah...berlampu...okeh..to tangga we go...

Dah keluar ke parking, eh..mama lupa topi kimi....patah balik ambik jap, kot kat bawah berangin sangat ke, not good for babies kan...pastu terkedek2 kami anak beranak menuju ke tangga...ermm..lif on lagi....takpelah, takut aku kang buatnyer backup power supply habis, naya trapped dalam lif..aku dahlah claustrophobic...jom kita exercise turun tangga..hehe..exercise memalam...nasib baik kitaorg kat tingkat enam jer...turun...turun....tingkat 5...turun...turun...turun..tingkat 4...eh, alamak..."kakak, mama tak bawak duit....aku baru teringat,purse aku kosong, ada singgit jer kot..."...naik balik...balik umah nak ambik duit dalam laci..."Sambil naik bali tu kakak membebel..."Haa tulah, dua kali dah mama lupa, tadi ambik topi adik..." huh, anak dara sorang ni...

Masuk balik umah, ambik duit...jum sekali lagi...turun....turun..tingkat 5....dekat lif ada lah dua orang mamat tgh tunggu kat lif...hmm...mesti dlm hati org tu ngata aku yang dok kelek anak kecik sorang, pimpin tangan sorang apesallah tak naik lif tu...heheh..lantaklah...bersusah sikit takpe, asal selamatttt...turun...turun...tingkat 4...turun....turun...tingkat 3.....turun...turun....tingkat 2....turun...turun...tingkat 1...one more to go..turun...turun...G....fuh...oklah sebab turun jer kan..kalau naik, lembik gak lutut....elok jer sampai G, kringggggg...bunyik loceng lif...ya Allah...syukur kami ambik keputusan exercise turun tangga...kalau tak mau kami trapped sama dlm lif tu.....fuhhhh..syukurrrrrr sangat....


Sesampai kat area kedai, tu..dah ramai orang, "alaa kakak, kedai tutuplah..." kata aku pada kakak, kakak mintak belikan air kat mesin...tak boleh gak, mama tak bawak syiling dan jugak..mesin tu pun blackout ler jugak..cuma kedai bakeri depan tu jer bukak...heheh...kedai bakeri tu kedai C*na....so takdelah boley makan segala benda dlm tu....jenguk gak...hmm..air 100plus ngan coke adaler....bolehlah...100 plus pun tinggal yang last jer...kakak nak air gas tin merah...

Meriah gak kat bawah dgn orang, makin lama makin ramai....dalam 15 minit berdiri kat situ, tiba2 nampak blok A1 cerah...wahh...dah ada letrik....jenguk ke kanan..ermm..blok B1 masih gelap...maknanya blok kami pun still gelap...tapi tak sampai 5 minit lepas tu, gelap balik...

Huhu, masa berlalu...hangatnyerrrr......asben pulak tgh menghangatkan diri kat stadium, tgk MU for the second time....kat Bkt Jalil...walaupun dia bukan suka MU pun, selalu kutuk jer (jgn mare yer kak dy sekeluarga)..so masa first game last sunday dia pakai t-shirt kuning, tanda sokongan pada negara tanah tumpah darah...Malaysia....so, memandangkan team MU tak jadik ke Indonesia sebab bombing kat JW Marriot tu, so dorang adakan another game ngan Malaysia...ticket been sold at a cheaper price..kalau yang Sabtu aritu RM98, yang kali ke-2 ni RM58, yelah, better dorang jual murah daripada tak buat game, dan kerugian sebab tak ke indonesia kan? Business maaa...

Sejam berlalu....aduyaiii...lama lagi ke weiii....?kalut2 gak guard sebab nak kena monitor semua..banyak kereta keluar masuk....gate pun kena nganga jerler...dua jam.....adussssss....camner ni.....kakak dah dua kali gi toilet, sebab nak kenc*ng...dia dah bantai minum air gas...mau tak terkenC*ng.....sambil2 tu berborak ngan budak perempuan dari blok A1...dia baru antar asben gi outstation, elok jer parking kete, gelap...dia duduk tingkat 27, lagi haru...borak2.....borak2.....dari berdiri kt depan tu, beralih ke depan office, adik dah mula resah, kakak pun mata makin layu.....pastu kakak nak be*ak pulak..pulak dah...huhu...haru...dah masuk kali ke3 g toilet.....

3 jam menunggu...sesambil bersms update ngan asben....game dah habis, dekat kul 11 pm dah time tu....technician ngan ketua sekuriti dah start suruh org balik rumah, dorang kata lif ngan common area dah ada letrik....hmm...masalahnyer, dlm rumah belum ada....Dorang boleh jawab..."Kami jaga common areas jer, yang lain, kena tya direct kt TNB.." hampeh punya jawapan...pastu ada sorang guard lalu, kami tanya..lama lagi ke?jawapannya....mungkin lagi 4 jam...what...????...mau pengsan...dia kata satu area Sega*but tadak letrik...

td ada sms mama_anggun, tapi tadak reply, tatau plak umahnya ada letrik ka tak...aku cuma sms bgtau rumah kami tadak letrik, asben gi tgk MU.....

tunggu...tunggu..tunggu lagi....lamanya.....kimi dah tido dlm gendong....farah (kawan baru tu) decide nk balik rumah, packed barang dan nk gi umah cousin dia...then, setelah duduk, berdiri, berjalan.....dlm pukul 11.45, asben sampai...ahhh....at last....sampai dlm kete, ya Allah...nyamannyer air cond.....

Kakak takmo balik sebab takde lampu takde letrik dia bgtau babahnya, keluar gi area SP*K....ingatkan kedai semua dah tutup...tp rupanya satu kedai makan ngan kedai runcit belum tutup...masa tu dah dekat pukul 12....singgah minum jap...asben order mee bandung....

Kimi pun dah bangun and actively mencapai semua benda....hehe....

Balik rumah...ingat nk ajak g umah mak jer tp esok asben keje, nak tido hotel pun, mcm rugi sbb dah tgh malam..hmm...takpelah..sampai umah, pasang lilin, bukak tingkap bilik luas2....

Dekat pukul 1am, barulah ada letrik..fuh....legaaa....aku risau kalau tadak letrik kan org pasang lilin, mulalah pikir takut terbakarlah, sistem penggera mesti tak function masa blackout kan...

Padam semua lilin, masuk bilik....tidorkan budak2..lama2 aku pun zzzzzzzzzzzzzzzz..............


Itulah kisah kami malam semalam...MALAM YANG HANGAT!!!!!!!!!!!!!!!!

As*ro petang tadik dekat pukul 5pm baru ada, tv pun tak clear....huuuuu.....modem pun asben bawak ke opis.....aku habiskan masa dgn packing barang....skang baru berpeluang nak update blog, baca emails...etc....

2 comments:

Mama_anggun said...

huhuhuhu...cian nyer kat awak...mel, tadak terima pun itu sms...tp malam tuh mmg xder blackout kat sini...

ttg kotak tuh...cuba mel tgk kat website nih...buleh tahan jugak la...www.theboxcompany.com.my

Dy said...

Mujur bukan baru lepas tgk citer hantu...hehehhehe...tahannya lah Mel duduk bawah tu tunggu sampai tghmalam. Belajar cepat bwk kereta...kalau ada satu lagi kereta dah buleh start pecut umah mak...kikiki.

Gigihnya asben pi tgk MU lawan...hubby kita tah le cm tak heran je....mungkin di arancang nak bwk kami tgk suatu hari nanti kat Old trafford....hehehheheh...berangan.