Sunday, May 7, 2017

Aku, kereta dan bengkel Part 1

Bila kereta meragam,  susah hidup dibuatnya kan? Nak-nak bagi ladies,  kalau tatau punca tetiba kete mati tgh jalan,  takleh start, etc.. Cuak jugak dibuatnya.

Servis kete mmg biasa antar sendiri.. Kalau rosak sikit2 yang tau kat mana rosaknya pun biasa g sendiri jer.

Aku rasa ramai kalangan kengkawan pompuan tak suka dok bengkel kete.  Tapi aku suka.. Best apa lepak bengkel sekali sekala.. Sebab?

Bengkel kete selalunya panas,  kotor dengan minyak itam sana sini,  bau minyak yang kuat,  bau tayar,  berabuk...

So,  these are my suggestions to those yang nak cuba ke bengkel bawak kereta yang rosak sendiri tanpa bantuan suami,  adik beradik,  bapak,  boyfriend dan sebagainya... kalau dorang nak tolong mmg pucuk dicita ulam mendatang,  serah aja kunci kereta,  tapi ni untuk kes2 yang mana masa tu semua orang tak dapat nak nolong.

Tanya2 dulu orang lain yg biasa tau psl kete ni esp guys.  Bgtau apa simptom penyakit kete tu. Cth,  ada bunyik datang dr enjin ke,  takleh start ke,  lampu signal berkelip laju ke.. Basically they will feed some info related. Cuba fahamkan apa yg dorang bgtau.

Boleh jgk dptkan info bengkel mana yang ok.  Biasanya,  bengkel owned by chinese,  kita bgtau kawan/family rekemen,  so biasanya dorang akan buat elok2 dan tak tipu dari segi harga atau barang yang nak ditukar tu.

Bila dah g bengkel,  bgtau pada mekanik apa masalah kete.  Then dia akan tengok.  Then,  dia akan bgtau diagnosis dia.  Bla.. Bla.. Bla.. Kalau korang tanak dia tau korang tatau langsung pasal kete.  Cuba counter balik dengan info yang korang dah dapat dari kawan tadik.. Tengok apa dia jawab. Kalau rasa apa dia explain ok,  u always can call someone to double check atau verify. Kalau ok,  korang tanya harga anggaran.

Kalau korang rasa ragu2 dan mungkin ditipu.  Bgtau elok2 korang surver jer dulu nnt kalau nak korang datang balik (ini utk condition kete yang tak membahayakan yer,  dan kete boleh jalan).


Bengkel panas,  takleh duduk?  Kebanyakan bengkel skang ada tmpt menunggu yg beraircond walaupun bengkel kecik so kalau panas menunggu kat luar boleh masuk dalam bilik tu.

Boleh lepak kadang dorang provide wifi,  majalah kete.. Air..

Atau boleh sambil2 kete direpair korang duk sebelah mekanik dan tgk dia buat keje.  Boleh dpt ilmu baru..

No comments: